Nyheter

Psykisk ohälsa ökar i branschen

Unga kvinnor i hotell- och restaurangbranschen lever farligt. De senaste fem åren har risken fyrdubblats för att de ska sjukskrivas på grund av psykisk ohälsa eller en allvarlig arbetsolycka.

Publicerad 26 februari 2016
Psykisk ohälsa ökar i branschen
Unga kvinnor i åldern 16–25 är extra utsatta. Foto: Colourbox

Allt fler sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa. Mest ökar den psykiska ohälsan bland de allra yngsta på arbetsmarknaden, visar ny statistik från Afa Försäkring. Unga kvinnor mellan 16 och 25 år är extra utsatta. I den gruppen beror fyra av tio långa sjukskrivningar på en psykisk diagnos, som depression eller reaktion på svår stress. Bland unga män är motsvarande siffra drygt var fjärde.
– För unga anställda i privat sektor har risken för sjukskrivning på grund av en psykisk diagnos fördubblats sedan 2009, säger Anna Weigelt, chef för analysgruppen på Afa Försäkring.

Bland hotell- och restauranganställda, framför allt kvinnor, har den psykiska ohälsan ökat mer än snittet. År 2009 var risken för att bli sjukskriven på grund av psykisk diagnos 0,5 per 1 000 anställda bland kvinnor mellan 16 och 25 år. År 2014 hade risken ökat till 2,3 per 1 000.
– Bland unga kvinnor i restaurangbranschen har risken för psykisk diagnos nästan fyrdubblerats sedan 2009, säger Anna Weigelt.

Även bland branschkvinnor i åldrarna 26 till 64 år har risken stigit markant. År 2009 var risken 3,5 per 1 000 anställda att bli sjukskriven på grund av psykisk diagnos. År 2014 hade den ökat till 9,8 per 1 000 anställda.

Statistiken visar också att branschens yngsta allt oftare råkar ut för allvarliga olyckor. År 2009 var skaderisken 1,3 på 1 000 för unga kvinnor och 1,2 för unga män. År 2014 hade risken stigit till 4,8 för kvinnor och 3,3 för män. Vanligast är att man bränner eller skär sig.
– I restaurangbranschen är skador på grund av hetta det vanligaste, att man bränner sig på till exempel varma ugnar och plåtar. Nästan lika vanligt är att man skadar sig på skärmaskiner eller vanliga knivar, säger Anna Weigelt.

Siffrorna för 2014 är preliminära.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här