Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzabagare fick för låg lön i fem år

I fem år fick en pizzabagare månadslöner som låg 3000 - 4000 kronor under avtalets minimilöner. Nu har medlemmen fått 130 000 kronor i ersättning - men förlorat jobbet.

Publicerad 25 februari 2004

Pizzabagaren jobbade på en pizzeria i Mellansverige. Som mest fick han 11 000 kronor i månaden. Bagaren tog efter en tid kontakt med facket, och facket kom överens med arbetsgivaren om att medlemmen skulle ha 15 000 kronor i månaden.
Arbetsgivaren sa att han inte visste om att det funnits ett gällande kollektivavtal som tidigare ägare tecknat.

Medlemmen fick dock ingen lönehöjning och hörde av sig till facket igen. Och det var inte bara lönen som bröt mot avtalet. Tio timmars arbetsdag, ingen ob-ersättning, ingen övertidsersättning och han hade inte fått ut några röda dagar.

Efter en lokal förhandling mellan arbetsgivaren och Hotell- och restaurangfacket så accepterade medlemmen ersättningen 130 000 kronor som ersättning för felaktig lön och uteblivnna ersättningar. Det motsvarar ungefär vad han gått miste om under 2002 och 2003.
Samtidigt förlorade pizzabagaren jobbet. Han blev uppsagd på grund av arbetsbrist och söker nytt jobb.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här