Nyheter Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Partierna om HRF:arnas viktigaste valfrågor

I april besvarade 2 136 HRF-medlemmar en enkätundersökning gjord av Novus Opinion. HRF:arna anser att jobben, arbetslösheten och välfärden är valets viktigaste frågor, tillsammans med miljöfrågorna. Vi kollade vad partierna vill göra om de får makten.

Publicerad 22 juni 2010

En bra politik för arbetsmarknaden och mot arbetslösheten, det vill alla partier erbjuda. När det gäller övriga trygghetsfrågor så är tandvården ett populärt ämne för idéer och förslag.

 • Socialdemokraterna Arbete åt alla är den viktigaste frågan. Vill förbättra möjligheterna för små och medelstora företag att växa genom att sänka skatten för de företag som anställer. Vill införa ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ung person. Trygghetsförsäkringarna ska förbättras så att det blir lättare att gå från gamla till nya villkor i arbetslivet. Minst 80 procent ska få 80 procent av sin lön i a-kasseersättning. Genom skattereduktion ska medlemskap i en a-kassa sänkas till 80 kronor per månad.
 • Vänsterpartiet Vill skapa fler jobb genom investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande. En bättre kollektivtrafik ska också ge fler jobb. Vill satsa på turist­näringen. Vänsterpartiet vill att det ska kosta max 100 kronor att vara med i a-kassan och att det ska ge en ersättning på 80 procent av lönen till de flesta. Medlemskap i a-kassan ska vara avdragsgillt.
  Vill att tandvården ska ha samma högkostnadsskydd som sjukvården.
 • Miljöpartiet Vill sänka arbetstiden till 35 timmar per vecka. En omställning till ett mer hållbart jordbruk, skogsbruk med mera ska ge nya jobb. Vill ge stöd till företag så att de utvecklas och kan anställa fler. Vill att man ska kunna vända sig till ett och samma ställe om man är arbetslös eller sjuk. Vill att fler ska omfattas av socialförsäkringssystemet.
  Vill att skolan, vården och omsorgen ska få mer resurser.
 • Moderaterna Företagande, konkurrens och valfrihet är viktigt för att skapa jobb. Vill att fler ska arbeta. Tycker att alltför många människor inte är en del i arbetslivet. Vill minska bidragsberoendet, vill att så många som möjligt snabbt ska ta sig tillbaka till en egen försörjning.
  För att skapa en bättre tandvård ska ett högkostnadsskydd omfatta alla.
 • Folkpartiet Vill ha kvar jobbskatteavdraget. Vill fortsätta att förenkla reglerna för småföretagare. Vill sänka skatterna på arbete och kapital. Vill värna om ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. Vill att utgifterna ska minskas genom bättre kontroll.
  Vill utveckla tandvård till en fast årsavgift.
 • Centerpartiet Vill skapa fler jobb genom att underlätta för företagen. Vill ändra lagen om anställningsskydd, LAS. Arbetssökande under 26 år ska kunna gå med på att vara provanställda i max två år. Vill att en myndighet ska ta hand om alla försäkringar som rör sjukdom och arbetslöshet. Vill införa privata arbetsförmedlingar. Arbetsförmedlare ska kunna få en bonus när de förmedlar jobb.
 • Kristdemokraterna Vill göra det enklare att starta företag. Äldre ska få rätt att jobba till 72 års ålder. Vill förlänga provanställningen från sex till tolv månader.
  Vårdnadsbidraget ska höjas. Alla ska ha rätt till tre års tjänstledighet vid föräldraledighet. Nej till all tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Vill ha ett fördubblat och beskattat barnbidrag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här