Nyheter Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Partierna om HRF:arnas viktigaste valfrågor

I april besvarade 2 136 HRF-medlemmar en enkätundersökning gjord av Novus Opinion. HRF:arna anser att jobben, arbetslösheten och välfärden är valets viktigaste frågor, tillsammans med miljöfrågorna. Vi kollade vad partierna vill göra om de får makten.

Publicerad 22 juni 2010

En bra politik för arbetsmarknaden och mot arbetslösheten, det vill alla partier erbjuda. När det gäller övriga trygghetsfrågor så är tandvården ett populärt ämne för idéer och förslag.

 • Socialdemokraterna Arbete åt alla är den viktigaste frågan. Vill förbättra möjligheterna för små och medelstora företag att växa genom att sänka skatten för de företag som anställer. Vill införa ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ung person. Trygghetsförsäkringarna ska förbättras så att det blir lättare att gå från gamla till nya villkor i arbetslivet. Minst 80 procent ska få 80 procent av sin lön i a-kasseersättning. Genom skattereduktion ska medlemskap i en a-kassa sänkas till 80 kronor per månad.
 • Vänsterpartiet Vill skapa fler jobb genom investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande. En bättre kollektivtrafik ska också ge fler jobb. Vill satsa på turist­näringen. Vänsterpartiet vill att det ska kosta max 100 kronor att vara med i a-kassan och att det ska ge en ersättning på 80 procent av lönen till de flesta. Medlemskap i a-kassan ska vara avdragsgillt.
  Vill att tandvården ska ha samma högkostnadsskydd som sjukvården.
 • Miljöpartiet Vill sänka arbetstiden till 35 timmar per vecka. En omställning till ett mer hållbart jordbruk, skogsbruk med mera ska ge nya jobb. Vill ge stöd till företag så att de utvecklas och kan anställa fler. Vill att man ska kunna vända sig till ett och samma ställe om man är arbetslös eller sjuk. Vill att fler ska omfattas av socialförsäkringssystemet.
  Vill att skolan, vården och omsorgen ska få mer resurser.
 • Moderaterna Företagande, konkurrens och valfrihet är viktigt för att skapa jobb. Vill att fler ska arbeta. Tycker att alltför många människor inte är en del i arbetslivet. Vill minska bidragsberoendet, vill att så många som möjligt snabbt ska ta sig tillbaka till en egen försörjning.
  För att skapa en bättre tandvård ska ett högkostnadsskydd omfatta alla.
 • Folkpartiet Vill ha kvar jobbskatteavdraget. Vill fortsätta att förenkla reglerna för småföretagare. Vill sänka skatterna på arbete och kapital. Vill värna om ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. Vill att utgifterna ska minskas genom bättre kontroll.
  Vill utveckla tandvård till en fast årsavgift.
 • Centerpartiet Vill skapa fler jobb genom att underlätta för företagen. Vill ändra lagen om anställningsskydd, LAS. Arbetssökande under 26 år ska kunna gå med på att vara provanställda i max två år. Vill att en myndighet ska ta hand om alla försäkringar som rör sjukdom och arbetslöshet. Vill införa privata arbetsförmedlingar. Arbetsförmedlare ska kunna få en bonus när de förmedlar jobb.
 • Kristdemokraterna Vill göra det enklare att starta företag. Äldre ska få rätt att jobba till 72 års ålder. Vill förlänga provanställningen från sex till tolv månader.
  Vårdnadsbidraget ska höjas. Alla ska ha rätt till tre års tjänstledighet vid föräldraledighet. Nej till all tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Vill ha ett fördubblat och beskattat barnbidrag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här