Nyheter Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De sätter jobben högst på menyn

Jobben och arbetslösheten hör till valets viktigaste frågor. Det säger personalen på Storsjömässen i Sandviken. Några tycker att nuvarande regering gjort en del bra, som jobbskatteavdraget. »Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!« säger Lena Ågren.

Publicerad 22 juni 2010
De sätter jobben
högst på menyn
Birgit Persson och Lena Ågren tar hand om de första matgästerna, Sandviks »kollektivare«. Foto: Maria Annas
inlinebild
Margareta Kärrstedt och Åsa Green är mor och dotter, och vet vad de ska rösta på i höst. Foto: Maria Annas

Det är en helt vanlig dag på Storsjö­mässen i Sandviks industriområde och lite lugnet före stormen. Vid elva kommer »kollektivarna«. Reflexband och hjälmar lyser bland blåställ i matkön. Runt halv tolv kommer »kontoret« utan några särskilda attiraljer. Och sist dyker matgäster utifrån upp.
Personalen på mässen kan sin arbetsplats och sitt Sandvik. De flesta har jobbat här länge och är uppvuxna i trakten. De är vana vid bruket och en stark manlig vd som styr, och med brukssamhället med en stark manlig sosse som styr.
Lågkonjunkturen slog till här förra året med uppsägningar som följd, men nu ligger känslan att det håller på att vända i luften. Och snart är det val av politiskt styre, såväl på riksnivå som i kommunen Sandviken.

Alla på mässen är överens om vilken som är den stora valfrågan: jobben och kampen mot arbetslöshet.
Och det är de inte ensamma om. I april svarade 2136 HRF-medlemmar på en enkätundersökning gjord av Novus Opinion. Undersökningen visade att de viktigaste frågorna för HRF:arna är jobben, arbetslösheten, välfärden och miljön.

– Jag känner ingen personligen som är ­arbetslös, men jag känner solidaritet med dem som saknar jobb, säger Birgit Persson, 64 år.
För henne väntar snart pension efter att ha krönt sitt arbetsliv med att ha blivit biträdande restaurangchef. Hon minns när hon såg annonsen på arbetsförmedlingen 1979, hur hon ställde sig i den ringlande kön av arbetssökande och glädjen över att vara en av de utvalda.
Marianne Persson, 50 år, stod också i samma kö och fick jobb samtidigt. Anledningen till att båda blivit kvar så länge beror på den goda kamrat­andan, som gör att det är roligt att gå till jobbet.

Den nuvarande regeringen får blandade betyg från Storsjömässen.
– Nog har de gjort en del bra, men de har gått för hårt fram mot de sjuka och arbetslösa, ­säger Birgit.
– Jag säger inget så har jag inget sagt! ­säger Marianne.
Båda har bestämt vad de ska rösta på – det är hemligt, men det blir samma parti som förra gången.
Kollegan Sara Åslund är inte lika bestämd. Hon vet inte om hon ska rösta i år och har inte heller bestämt sig för om någon särskild sorts politik är bra.
Johan Sjösten, 42, tycker att jobbskatte­avdraget märks i plånboken, vilket passar honom som reser till systern på andra sidan jordklotet och som spelar golf.

Maine Bergström, 61 år, berättar att det händer att hon knyter näven av ilska.
– Senast i går, när Lennart berättade att färdtjänsten numera kopplas till Lettland.
Hon behöver lång tid på sig om hon ska komma på något bra som den nya regeringen gjort. Hon ser mest att samhället rustas ner, att välfärdssystemen försämras och att det snålas in på ungas fritidsaktiviteter.
– Tomas Ledin och Malena Ernman är härifrån. Vi har alltid haft ett bra kulturliv, men det är på tillbakagång nu. Och hur ska det bli i framtiden när man sparar in så mycket på barn och ungdomar?
Jobben är en viktig fråga, tycker även Maine, men också jämställdheten.
– Vi har en kvinna i toppstyret i Sand­viken nu och hon har det nog inte så lätt. Här har alltid varit ett herravälde. Och politikerna här har haft det lätt eftersom de alltid förlitat sig paå Sandvik. Så länge det går bra för Sandvik, går det bra för Sand­viken liksom, men det är att göra det lätt för sig, tycker jag.

För kallskänkan Lena Ågren, 39 år, är miljöfrågan viktig. Hon vet att det går att förändra men att det kan ta tid.
– När vi införde källsortering blev det ett ramaskri. Men i dag är det ingen som protesterar, det har blivit naturligt.
Hon tycker nog att nuvarande regering gjort en del bra.
– Vi som arbetar har fått det bättre. Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!

Åsa Green, 42 år, och Ronny Karneborg, 43 år, jobbar ihop i köket och där händer det ofta att den politiska debatten hettar till, särskilt som Ronny är så tydlig med vad han tycker.
Reinfeldt eller Sahlin?
– Inget svårt val. Mona har gjort för många löjliga missar för att få en position i toppen, säger Ronny.
Om jobbfrågan säger han att »man inte kan låna pengar för att skapa jobb« och om miljöfrågan att »det drabbar folk för hårt med högre bensinpriser och dyrare kött«.
– Jag går alltid i gång på vad han säger, men det är kul! säger Åsa Green, vars mamma Margareta Kärrstedt, 62 år, lyssnar.
Margaretas politiska hemvist grundades tidigt i barndomens klassamhälle. Hon har också bott långa perioder utomlands då ­maken arbetat i Liberia och Saudiarabien.
– Då såg jag ju hur de som jobbar med hushållsnära tjänster tog hem rester. Nej, jag skäms inte för att säga att jag litar mest på sossarna!

Lika öppen är chefen Lennart Karlsson som varit moderat i alla år. Han tycker att Anders Borg är en slipad diamant som har koll på läget. Samma koll över mässen ska Lennart skaffa sig, för ägaren Fazer kräver mer insyn. Nu ska man gå igenom verksamheten varje dag: Fick vi några klagomål? Varför tog maten slut? Ronny hade inte köpt tillräckligt med köttbullar. Varför?
– Så ska vi bryta ner hela verksamheten för att förändra och hitta bästa arbetssätt. Personalen har möte varje dag och jag rapporterar uppåt.

På väg ut från Sandvik lyser statistikskyltarna: 21 dagar sedan senaste olyckan, 780 dagar sedan… Men ingenstans står det »77 dagar kvar till valet.«

Två av tre ska rösta i höst

Normal.dotm 0 0 1 152 869 HRF 7 1 1067 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

 • 61 procent av HRF:arna ska absolut rösta i höstens val.
 • 15 procent kommer ”troligen” att rösta.
 • 9 procent uppger att det är 50 procents chans att de röstar.
 • 4 procent säger att de ”troligen inte” kommer att rösta.
 • 8 procent vet inte om de kommer att rösta.
 • 3 procent ska absolut inte rösta.

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

(S), ”Vet inte” och ”Hemligt” toppar val-listan

Om det vore val i dag skulle HRF:s medlemmar rösta på

 1. Socialdemokraterna: 32 procent
 2. Vet inte vad de ska rösta på: 22 procent
 3. Vill inte uppge vad de ska rösta på: 16 procent
 4. Moderaterna: 8 procent
 5. Miljöpartiet: 7 procent
 6. Vänsterpartiet: 6 procent
 7. Sverigedemokraterna: 3 procent 
 8. Folkpartiet: 2 procent
 9. Piratpartiet: 1 procent
 10. Rösta blankt: 1 procent
 11. Annat parti: 0 procent

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

Om Sandvik och Storsjömässen

Sandvik tillverkar maskiner för gruv- och anläggningsarbete och mycket annat inom metallindustrin.
Företaget grundades 1862 och har i dag 50 000 anställda i 130 länder.
I Sandviken finns huvudkontoret, produktion och materialforskning. Här jobbar 5 500 personer.
Storsjömässen är en av industri­områdets fyra restauranger. Förutom lunch och fika kan de anställda även beställa smörgåstårtor och dylikt för privat bruk. Det dras sedan på lönen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter PRIS

Hotellrevyns vinskribent hyllas

Hurra, säger vi för Ulrika Karlsson, sommelier och Hotellrevyns egen vinskribent, vars restaurang Krakas krog utsetts till Årets resmål av tidningen Dagens Industri.

Publicerad 3 december 2020 Kommentera
Hotellrevyns vinskribent hyllas
Hållbart och lokalt fokus var det som gav Ulrika Karlsson och Krakas krog utmärkelsen Årets resmål. Foto: Krakas.se, Annika af Klercker

Hur stort är det här?
– Det är stort. Under alla år har vi märkt att Dagens Industri har stor inverkan på våra gäster. De använder den som en guide. Du skulle se min mejlbox och min telefon nu, vi pratar hundratals gratulationer från gäster och branschkollegor. Jag blir så glad att de tar sig tid.

Vad betyder det för dig?
– När man ligger så här avsides är det viktigt med uppmärksamhet för att hålla gästernas intresse uppe. En sådan här utmärkelse sporrar oss att fortsätta arbeta med högsta kvalitet i det vi gör. Det är ganska hårt arbete att driva restaurang som vi gör, med fokus på hållbarhet och närodlat. Det är kul, men det är långa dagar och kräver stort engagemang.

Krakas krog ligger på Gotland, ungefär fyra mil från Visby. Vilka gästar er?
– Den här sommaren har det varit många nya gäster. 95 procent kommer inte från Gotland. Vi var lite oroliga när vi insåg att våra utländska gäster inte skulle kunna komma. Men det har varit hur många svenska gäster som helst. Våra väntelistor var enorma den här sommaren.

Hade önskat att vi kunde samla hela teamet.

Ni har bara öppet fyra månader om året, hur kommer det sig?
– Det är utifrån vad som finns råvarumässigt. Vi jobbar med hållbarhet och närodlat, den filosofin passar bäst under sommarmånaderna. Men vi har stretchat ut det. Tidigare stängde vi i slutet av augusti, och nu i mitten av oktober. Vi har ju jobbat så här sedan 2006 och ju längre man håller på desto mer är odlare och producenter med på tåget. Så de har hjälpt oss att förlänga säsongen.

Hur har ni firat?
– Det blev en liten utdelning med en jättefin lunch på Nour, Sayan Isakssons restaurang i Stockholm. Så firade vi lite med en riktigt god flaska vin när jag kom hem. Vi läser upp alla lyckönskningar för varandra, min man och jag. Man hade önskat att vi kunde samla hela teamet, men det går inte nu. Det kommer vi att göra sen.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter KONFLIKT

Ikeapersonal tas ut i strejk

Hotell- och restaurangfacket kommer inte överens med Svensk Handel om ett nytt avtal för dem som jobbar på bland annat Ikeas restauranger. I dag varslade HRF om strejk.

Publicerad 2 december 2020 Kommentera
Ikeapersonal tas ut i strejk
Den 11 december bryter strejk ut på tre Ikearestauranger, om inte HRF och Svensk Handel kommer överens om ett nytt avtal. Foto: Mostphotos

Det är två frågor parterna inte kunnat enas om. Dels låglönesatsningen, dels villkoren för deltidsanställda. På Svensk Handels område utgör de en absolut majoritet. Bara 0,07 procent av de anställda som jobbar i varuhusrestauranger har en heltidstjänst.

– Jag trodde att vi hade räknat fel när jag såg siffran, säger Eva-Lotta Ramberg, central ombudsman på HRF och en av dem som förhandlar med Svensk Handel.

Arbetsgivarsidan menar att den lägre tjänstgöringsgraden kompenseras av ob-ersättningen, som är generös jämfört med till exempel Gröna riksavtalet.
– Vi anser att man måste kunna leva på sin grundlön. Den dagen arbetsgivaren upptäcker att du blir dyr med din ob-ersättning blir du schemalagd dagtid, utan ob. Många hanterar det så, det har vi sett över åren, säger Eva-Lotta Ramberg.

Om konflikten

 • Konflikten bryter ut den 11 december klockan 11, om parterna inte kommer överens före det.
 • Strejken omfattar restauranger på tre Ikeavaruhus: Kungens Kurva, Barkarby och Västerås.
 • Förutom arbetsnedläggelse innebär varslet också blockad mot nyanställningar, inhyrning samt mer- och övertid.

HRF vill ha den så kallade norska modellen. Den innebär att man tittar på faktiskt arbetad tid tolv månader tillbaka. Den som har jobbat mycket mertid ska då kunna få sin tjänstgöringsgrad justerad uppåt, så att det motsvarar ett snitt av hur mycket man jobbat.

I går kväll avslutades förhandlingarna med motparten.
– Vi har inget mer att diskutera, det finns inga öppningar i sikte. Därför varslar vi om strejk, säger Eva Lotta-Ramberg.

Nyheter VARSEL

Sista personalen på Heden varslas

Liseberg varslar de sista anställda på Hotell Heden. Orsaken anges vara arbetsbrist på grund av pandemin. Men Hotell- och restaurangfacket menar att det också finns ett annat skäl. Förhandlingarna har avslutats i oenighet.

Publicerad 1 december 2020 Kommentera
Sista personalen på Heden varslas
Hotellverksamheten ska säljas, fastigheten är redan såld. Foto: Mostphotos

Redan i våras varslades 30 personer, större delen av personalen på Liseberg Hotell Heden i Göteborg. Hotellet har varit stängt sedan i juni, men har under hösten haft öppet för luncher och en del mindre möten.

Nu har även återstående femton personer varslats. En nödvändighet på grund av pandemin, enligt Liseberg.

Det är sedan tidigare bestämt att Liseberg ska sälja hotellet, för att frigöra pengar till att bygga ett vattenland och ett nytt hotell. Fastigheten där Hotell Heden ligger är redan såld. Från den 1 april 2021 tas den över av det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Nu är även hotellverksamheten till salu, med målet att hitta en köpare till samma datum.
– Vi hävdar att det råder uppsägningsförbud. Anledningen till att de vill säga upp all personal är försäljningen, inte det faktum att hotellet håller stängt när nöjesparken inte är öppen. Det brukar ju ha öppet även när parken är stängd, säger Emil Bäckström, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

HRF menar dessutom att det finns en annan förklaring till varslen.
– I lokala förhandlingar har arbetsgivaren sagt att det är svårt att sälja verksamheten på grund av att det finns personal. Detta förnekar de nu, säger Emil Bäckström.

Personalen bör få ha kvar sina tillsvidareanställningar till dess att det finns en ny köpare, anser HRF. Att de som varslas och sägs upp har rätt till återanställning under nio månader räcker inte.
– Nej, säkerheten är större med en tillsvidareanställning. Vi vet heller inte vad en kommande ägare har för planer, hur länge det dröjer innan de öppnar hotellet.

Varsel vid försäljning

Om ett företag säljer sin verksamhet räknas detta i sig inte som saklig grund för att säga upp personal, enligt lagen om anställningsskydd. Men förbudet att säga upp kan hävas om det finns ekonomiska skäl, vilket är vad Liseberg uppger i detta fall.
Personalen har företräde till återanställning i nio månader efter uppsägningstidens slut.

I förhandlingarna föreslog HRF att arbetsgivaren skulle lägga varslen för att sedan dra tillbaka dem när det blev klart vem som skulle ta över. Men det ville inte Liseberg.
– De tyckte inte att det var schyst mot den som skulle ta över. Då tolkar jag det som att de faktiskt säger upp personalen för någon annans räkning.

Nu kommer arbetsgivaren troligen att börja verkställa varslen. HRF överväger om de ska ogiltigförklara uppsägningarna. Det skulle i så fall bli lokala förhandlingar igen. Om parterna fortfarande inte kommer överens då kan förbundet stämma Liseberg i Arbetsdomstolen för brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här