Nyheter Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De sätter jobben högst på menyn

Jobben och arbetslösheten hör till valets viktigaste frågor. Det säger personalen på Storsjömässen i Sandviken. Några tycker att nuvarande regering gjort en del bra, som jobbskatteavdraget. »Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!« säger Lena Ågren.

Publicerad 22 juni 2010
De sätter jobben
högst på menyn
Birgit Persson och Lena Ågren tar hand om de första matgästerna, Sandviks »kollektivare«. Foto: Maria Annas
inlinebild
Margareta Kärrstedt och Åsa Green är mor och dotter, och vet vad de ska rösta på i höst. Foto: Maria Annas

Det är en helt vanlig dag på Storsjö­mässen i Sandviks industriområde och lite lugnet före stormen. Vid elva kommer »kollektivarna«. Reflexband och hjälmar lyser bland blåställ i matkön. Runt halv tolv kommer »kontoret« utan några särskilda attiraljer. Och sist dyker matgäster utifrån upp.
Personalen på mässen kan sin arbetsplats och sitt Sandvik. De flesta har jobbat här länge och är uppvuxna i trakten. De är vana vid bruket och en stark manlig vd som styr, och med brukssamhället med en stark manlig sosse som styr.
Lågkonjunkturen slog till här förra året med uppsägningar som följd, men nu ligger känslan att det håller på att vända i luften. Och snart är det val av politiskt styre, såväl på riksnivå som i kommunen Sandviken.

Alla på mässen är överens om vilken som är den stora valfrågan: jobben och kampen mot arbetslöshet.
Och det är de inte ensamma om. I april svarade 2136 HRF-medlemmar på en enkätundersökning gjord av Novus Opinion. Undersökningen visade att de viktigaste frågorna för HRF:arna är jobben, arbetslösheten, välfärden och miljön.

– Jag känner ingen personligen som är ­arbetslös, men jag känner solidaritet med dem som saknar jobb, säger Birgit Persson, 64 år.
För henne väntar snart pension efter att ha krönt sitt arbetsliv med att ha blivit biträdande restaurangchef. Hon minns när hon såg annonsen på arbetsförmedlingen 1979, hur hon ställde sig i den ringlande kön av arbetssökande och glädjen över att vara en av de utvalda.
Marianne Persson, 50 år, stod också i samma kö och fick jobb samtidigt. Anledningen till att båda blivit kvar så länge beror på den goda kamrat­andan, som gör att det är roligt att gå till jobbet.

Den nuvarande regeringen får blandade betyg från Storsjömässen.
– Nog har de gjort en del bra, men de har gått för hårt fram mot de sjuka och arbetslösa, ­säger Birgit.
– Jag säger inget så har jag inget sagt! ­säger Marianne.
Båda har bestämt vad de ska rösta på – det är hemligt, men det blir samma parti som förra gången.
Kollegan Sara Åslund är inte lika bestämd. Hon vet inte om hon ska rösta i år och har inte heller bestämt sig för om någon särskild sorts politik är bra.
Johan Sjösten, 42, tycker att jobbskatte­avdraget märks i plånboken, vilket passar honom som reser till systern på andra sidan jordklotet och som spelar golf.

Maine Bergström, 61 år, berättar att det händer att hon knyter näven av ilska.
– Senast i går, när Lennart berättade att färdtjänsten numera kopplas till Lettland.
Hon behöver lång tid på sig om hon ska komma på något bra som den nya regeringen gjort. Hon ser mest att samhället rustas ner, att välfärdssystemen försämras och att det snålas in på ungas fritidsaktiviteter.
– Tomas Ledin och Malena Ernman är härifrån. Vi har alltid haft ett bra kulturliv, men det är på tillbakagång nu. Och hur ska det bli i framtiden när man sparar in så mycket på barn och ungdomar?
Jobben är en viktig fråga, tycker även Maine, men också jämställdheten.
– Vi har en kvinna i toppstyret i Sand­viken nu och hon har det nog inte så lätt. Här har alltid varit ett herravälde. Och politikerna här har haft det lätt eftersom de alltid förlitat sig paå Sandvik. Så länge det går bra för Sandvik, går det bra för Sand­viken liksom, men det är att göra det lätt för sig, tycker jag.

För kallskänkan Lena Ågren, 39 år, är miljöfrågan viktig. Hon vet att det går att förändra men att det kan ta tid.
– När vi införde källsortering blev det ett ramaskri. Men i dag är det ingen som protesterar, det har blivit naturligt.
Hon tycker nog att nuvarande regering gjort en del bra.
– Vi som arbetar har fått det bättre. Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!

Åsa Green, 42 år, och Ronny Karneborg, 43 år, jobbar ihop i köket och där händer det ofta att den politiska debatten hettar till, särskilt som Ronny är så tydlig med vad han tycker.
Reinfeldt eller Sahlin?
– Inget svårt val. Mona har gjort för många löjliga missar för att få en position i toppen, säger Ronny.
Om jobbfrågan säger han att »man inte kan låna pengar för att skapa jobb« och om miljöfrågan att »det drabbar folk för hårt med högre bensinpriser och dyrare kött«.
– Jag går alltid i gång på vad han säger, men det är kul! säger Åsa Green, vars mamma Margareta Kärrstedt, 62 år, lyssnar.
Margaretas politiska hemvist grundades tidigt i barndomens klassamhälle. Hon har också bott långa perioder utomlands då ­maken arbetat i Liberia och Saudiarabien.
– Då såg jag ju hur de som jobbar med hushållsnära tjänster tog hem rester. Nej, jag skäms inte för att säga att jag litar mest på sossarna!

Lika öppen är chefen Lennart Karlsson som varit moderat i alla år. Han tycker att Anders Borg är en slipad diamant som har koll på läget. Samma koll över mässen ska Lennart skaffa sig, för ägaren Fazer kräver mer insyn. Nu ska man gå igenom verksamheten varje dag: Fick vi några klagomål? Varför tog maten slut? Ronny hade inte köpt tillräckligt med köttbullar. Varför?
– Så ska vi bryta ner hela verksamheten för att förändra och hitta bästa arbetssätt. Personalen har möte varje dag och jag rapporterar uppåt.

På väg ut från Sandvik lyser statistikskyltarna: 21 dagar sedan senaste olyckan, 780 dagar sedan… Men ingenstans står det »77 dagar kvar till valet.«

Två av tre ska rösta i höst

Normal.dotm 0 0 1 152 869 HRF 7 1 1067 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

 • 61 procent av HRF:arna ska absolut rösta i höstens val.
 • 15 procent kommer ”troligen” att rösta.
 • 9 procent uppger att det är 50 procents chans att de röstar.
 • 4 procent säger att de ”troligen inte” kommer att rösta.
 • 8 procent vet inte om de kommer att rösta.
 • 3 procent ska absolut inte rösta.

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

(S), ”Vet inte” och ”Hemligt” toppar val-listan

Om det vore val i dag skulle HRF:s medlemmar rösta på

 1. Socialdemokraterna: 32 procent
 2. Vet inte vad de ska rösta på: 22 procent
 3. Vill inte uppge vad de ska rösta på: 16 procent
 4. Moderaterna: 8 procent
 5. Miljöpartiet: 7 procent
 6. Vänsterpartiet: 6 procent
 7. Sverigedemokraterna: 3 procent 
 8. Folkpartiet: 2 procent
 9. Piratpartiet: 1 procent
 10. Rösta blankt: 1 procent
 11. Annat parti: 0 procent

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

Om Sandvik och Storsjömässen

Sandvik tillverkar maskiner för gruv- och anläggningsarbete och mycket annat inom metallindustrin.
Företaget grundades 1862 och har i dag 50 000 anställda i 130 länder.
I Sandviken finns huvudkontoret, produktion och materialforskning. Här jobbar 5 500 personer.
Storsjömässen är en av industri­områdets fyra restauranger. Förutom lunch och fika kan de anställda även beställa smörgåstårtor och dylikt för privat bruk. Det dras sedan på lönen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

 • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
 • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
 • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här