Nyheter Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De sätter jobben högst på menyn

Jobben och arbetslösheten hör till valets viktigaste frågor. Det säger personalen på Storsjömässen i Sandviken. Några tycker att nuvarande regering gjort en del bra, som jobbskatteavdraget. »Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!« säger Lena Ågren.

Publicerad 22 juni 2010
De sätter jobben
högst på menyn
Birgit Persson och Lena Ågren tar hand om de första matgästerna, Sandviks »kollektivare«. Foto: Maria Annas
inlinebild
Margareta Kärrstedt och Åsa Green är mor och dotter, och vet vad de ska rösta på i höst. Foto: Maria Annas

Det är en helt vanlig dag på Storsjö­mässen i Sandviks industriområde och lite lugnet före stormen. Vid elva kommer »kollektivarna«. Reflexband och hjälmar lyser bland blåställ i matkön. Runt halv tolv kommer »kontoret« utan några särskilda attiraljer. Och sist dyker matgäster utifrån upp.
Personalen på mässen kan sin arbetsplats och sitt Sandvik. De flesta har jobbat här länge och är uppvuxna i trakten. De är vana vid bruket och en stark manlig vd som styr, och med brukssamhället med en stark manlig sosse som styr.
Lågkonjunkturen slog till här förra året med uppsägningar som följd, men nu ligger känslan att det håller på att vända i luften. Och snart är det val av politiskt styre, såväl på riksnivå som i kommunen Sandviken.

Alla på mässen är överens om vilken som är den stora valfrågan: jobben och kampen mot arbetslöshet.
Och det är de inte ensamma om. I april svarade 2136 HRF-medlemmar på en enkätundersökning gjord av Novus Opinion. Undersökningen visade att de viktigaste frågorna för HRF:arna är jobben, arbetslösheten, välfärden och miljön.

– Jag känner ingen personligen som är ­arbetslös, men jag känner solidaritet med dem som saknar jobb, säger Birgit Persson, 64 år.
För henne väntar snart pension efter att ha krönt sitt arbetsliv med att ha blivit biträdande restaurangchef. Hon minns när hon såg annonsen på arbetsförmedlingen 1979, hur hon ställde sig i den ringlande kön av arbetssökande och glädjen över att vara en av de utvalda.
Marianne Persson, 50 år, stod också i samma kö och fick jobb samtidigt. Anledningen till att båda blivit kvar så länge beror på den goda kamrat­andan, som gör att det är roligt att gå till jobbet.

Den nuvarande regeringen får blandade betyg från Storsjömässen.
– Nog har de gjort en del bra, men de har gått för hårt fram mot de sjuka och arbetslösa, ­säger Birgit.
– Jag säger inget så har jag inget sagt! ­säger Marianne.
Båda har bestämt vad de ska rösta på – det är hemligt, men det blir samma parti som förra gången.
Kollegan Sara Åslund är inte lika bestämd. Hon vet inte om hon ska rösta i år och har inte heller bestämt sig för om någon särskild sorts politik är bra.
Johan Sjösten, 42, tycker att jobbskatte­avdraget märks i plånboken, vilket passar honom som reser till systern på andra sidan jordklotet och som spelar golf.

Maine Bergström, 61 år, berättar att det händer att hon knyter näven av ilska.
– Senast i går, när Lennart berättade att färdtjänsten numera kopplas till Lettland.
Hon behöver lång tid på sig om hon ska komma på något bra som den nya regeringen gjort. Hon ser mest att samhället rustas ner, att välfärdssystemen försämras och att det snålas in på ungas fritidsaktiviteter.
– Tomas Ledin och Malena Ernman är härifrån. Vi har alltid haft ett bra kulturliv, men det är på tillbakagång nu. Och hur ska det bli i framtiden när man sparar in så mycket på barn och ungdomar?
Jobben är en viktig fråga, tycker även Maine, men också jämställdheten.
– Vi har en kvinna i toppstyret i Sand­viken nu och hon har det nog inte så lätt. Här har alltid varit ett herravälde. Och politikerna här har haft det lätt eftersom de alltid förlitat sig paå Sandvik. Så länge det går bra för Sandvik, går det bra för Sand­viken liksom, men det är att göra det lätt för sig, tycker jag.

För kallskänkan Lena Ågren, 39 år, är miljöfrågan viktig. Hon vet att det går att förändra men att det kan ta tid.
– När vi införde källsortering blev det ett ramaskri. Men i dag är det ingen som protesterar, det har blivit naturligt.
Hon tycker nog att nuvarande regering gjort en del bra.
– Vi som arbetar har fått det bättre. Men jag vill inte ha det bättre på bekostnad av andra!

Åsa Green, 42 år, och Ronny Karneborg, 43 år, jobbar ihop i köket och där händer det ofta att den politiska debatten hettar till, särskilt som Ronny är så tydlig med vad han tycker.
Reinfeldt eller Sahlin?
– Inget svårt val. Mona har gjort för många löjliga missar för att få en position i toppen, säger Ronny.
Om jobbfrågan säger han att »man inte kan låna pengar för att skapa jobb« och om miljöfrågan att »det drabbar folk för hårt med högre bensinpriser och dyrare kött«.
– Jag går alltid i gång på vad han säger, men det är kul! säger Åsa Green, vars mamma Margareta Kärrstedt, 62 år, lyssnar.
Margaretas politiska hemvist grundades tidigt i barndomens klassamhälle. Hon har också bott långa perioder utomlands då ­maken arbetat i Liberia och Saudiarabien.
– Då såg jag ju hur de som jobbar med hushållsnära tjänster tog hem rester. Nej, jag skäms inte för att säga att jag litar mest på sossarna!

Lika öppen är chefen Lennart Karlsson som varit moderat i alla år. Han tycker att Anders Borg är en slipad diamant som har koll på läget. Samma koll över mässen ska Lennart skaffa sig, för ägaren Fazer kräver mer insyn. Nu ska man gå igenom verksamheten varje dag: Fick vi några klagomål? Varför tog maten slut? Ronny hade inte köpt tillräckligt med köttbullar. Varför?
– Så ska vi bryta ner hela verksamheten för att förändra och hitta bästa arbetssätt. Personalen har möte varje dag och jag rapporterar uppåt.

På väg ut från Sandvik lyser statistikskyltarna: 21 dagar sedan senaste olyckan, 780 dagar sedan… Men ingenstans står det »77 dagar kvar till valet.«

Två av tre ska rösta i höst

Normal.dotm 0 0 1 152 869 HRF 7 1 1067 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

 • 61 procent av HRF:arna ska absolut rösta i höstens val.
 • 15 procent kommer ”troligen” att rösta.
 • 9 procent uppger att det är 50 procents chans att de röstar.
 • 4 procent säger att de ”troligen inte” kommer att rösta.
 • 8 procent vet inte om de kommer att rösta.
 • 3 procent ska absolut inte rösta.

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

(S), ”Vet inte” och ”Hemligt” toppar val-listan

Om det vore val i dag skulle HRF:s medlemmar rösta på

 1. Socialdemokraterna: 32 procent
 2. Vet inte vad de ska rösta på: 22 procent
 3. Vill inte uppge vad de ska rösta på: 16 procent
 4. Moderaterna: 8 procent
 5. Miljöpartiet: 7 procent
 6. Vänsterpartiet: 6 procent
 7. Sverigedemokraterna: 3 procent 
 8. Folkpartiet: 2 procent
 9. Piratpartiet: 1 procent
 10. Rösta blankt: 1 procent
 11. Annat parti: 0 procent

Källa: Novus Opinion, enkät bland 2136 HRF-medlemmar, april 2010

Om Sandvik och Storsjömässen

Sandvik tillverkar maskiner för gruv- och anläggningsarbete och mycket annat inom metallindustrin.
Företaget grundades 1862 och har i dag 50 000 anställda i 130 länder.
I Sandviken finns huvudkontoret, produktion och materialforskning. Här jobbar 5 500 personer.
Storsjömässen är en av industri­områdets fyra restauranger. Förutom lunch och fika kan de anställda även beställa smörgåstårtor och dylikt för privat bruk. Det dras sedan på lönen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. Foto: Privat

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här