Nyheter AVTAL

Parterna skriver under nytt huvudavtal

I dag kompletteras Saltsjöbadsavtalet med ett nytt huvudavtal. ”Det har väldigt stor impact på svensk arbetsmarknad”, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Publicerad 22 juni 2022
Parterna skriver under nytt huvudavtal
I dag undertecknar de centrala parterna ett nytt huvudavtal. "Långsiktiga spelregler är bra för alla på arbetsmarknaden", säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Foto: Fredrik Sandin Carlson (porträtt)

Sedan 1938 har svensk arbetsmarknad vilat på Saltsjöbadsavtalet. Det var där parterna kom överens om förhandlingsordning, konflikt- och uppsägningsregler.

I dag undertecknas ett nytt huvudavtal.
– Får vi våra medlemmar att utbilda sig och cirkulera i stället för att stanna på en arbetsplats där man inte trivs eller slits ut, då är det här en frihetsreform, säger Torbjörn Johansson.

Han talar om den nya omställningsförsäkringen som är en viktig del i huvudavtalet. Den ger större möjligheter för anställda att kompetensutveckla sig och ställa om i arbetslivet.

Det är ingen hemlighet att det varit stor splittring inom LO. Det finns de som anser att LO aldrig skulle ha gått med på nya turordningsregler till exempel.

– Det viktiga är egentligen att göra något som är övervägande bra, och att LO är en part på svensk arbetsmarknad. Det är därför många tycker vi ska vara med och signera det nya huvudavtalet.

Vi tar tillbaka makten över anställningsskyddet.

De senaste veckorna har man haft en konferensserie där bland andra Torbjörn Johansson åkte runt och träffade fackförbund lokalt runt om i landet för att förklara och diskutera avtalet innan man skriver under.

– Det var väldigt bra diskussioner. Det är klart att det är svårt att säga att någon byter åsikt, det vill jag inte påstå. Problemet är att olika förbund lever i olika verkligheter. Det blir så väldigt vinklat om man bara tittar i sin egen ficka. Men medlemmarna är väldigt mogna och förståndiga och jag tror faktiskt att man fick lite bättre förståelse för varandra.

När de centrala organisationerna LO, PTK och Svenskt Näringsliv har undertecknat det nya huvudavtalet är det upp till enskilda förbund och arbetsgivarorganisationer att göra detsamma. Den som inte vill skriva på huvudavtalet måste åtminstone signera det nya omställningsavtalet.

Torbjörn Johansson säger att det här är det största som parterna gjort på svensk arbetsmarknad sedan Saltsjöbadsavtalet.

– Det har väldigt stor impact på svensk arbetsmarknad. Vi tar tillbaka makten över anställningsskyddet. Det har varit pingponglagstiftning sedan 70-talet. Det röda laget har lagstiftat, och det blå har rivit upp. Ingen har vetat vad som kommer att gälla efter nästa val. Långsiktiga spelregler är bra för alla på arbetsmarknaden, det är det vi kommit fram till.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här