Nyheter ARBETSMARKNAD

Parterna i samarbete mot arbetslösheten

Hotell- och restaurangfacket och Visita har inlett ett samarbete för att försöka minska arbetslösheten inom branschen. Tillsammans skissar de på ett pilotprojekt som ska hjälpa arbetslösa att med enkla medel bli redo för jobb.

Publicerad 7 januari 2019
Parterna i samarbete mot arbetslösheten
Restaurangbiträden är en grupp som skulle få stor användning för validering, tror Marina Nilsson. Foto: Peter Jönsson/BFUF, Istockphoto

I början av sommaren hade HRF, Visita och Hotell- och restauranganställdas a-kassa ett möte med Arbetsförmedlingens generaldirektör. Parterna hade ett gemensamt problem som de ville diskutera, berättar Marina Nilsson, ombudsman på HRF.
– Vi har en hög arbetslöshet samtidigt som branschen skriker efter personal. Det är inte bara kockar det är brist på, utan också till exempel servis och köksbiträden.

Mötet ledde till en fortsatt dialog och just nu arbetar HRF och Visita med projektplanen för ett pilotprojekt. Det är bredare än Snabbspåret, ett annat gemensamt projekt inriktat på nyanlända. Den här gången ingår även långtidsarbetslösa och inskrivna hos HRAK.
– Huvudsyftet är att matcha arbetsmarknadens behov med människors behov. Det borde gå att närma sig dem som går på ersättning från a-kassan och med få insatser få in dem i branschen, säger Marina Nilsson.

En del av de arbetslösa har kanske inte de rätta kunskaperna för att klara något av de jobb som finns. Men det betyder inte att de måste gå en komplett utbildning, utan det kan finnas billigare och effektivare sätt att få dem i sysselsättning.
– Det kanske bara behövs någon modul ur en utbildning eller så går det att använda den valideringsmodell vi redan har tagit fram. Man behöver i dag ha sin kompetens på papper för att få ett jobb.

En grupp som Marina Nilsson tror skulle få stor användning för validering är restaurangbiträden.
– En del har stor erfarenhet och behöver inte så mycket för att kunna gå in och jobba som kockar. På så sätt får vi också mer ruljans på arbetsmarknaden, eftersom fler jobb som restaurangbiträde skulle bli lediga.

Förhoppningen är att HRF och Visita ska få finansiering för att anställa en person som ska arbeta med projektet.
Parterna ska också titta på om den arbetsmarknadsutbildning som finns i dag matchar de behov som finns på arbetsmarknaden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här