Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Papperslösa restauranganställda fick stanna i Frankrike efter strejk

Invandrare utan uppehållstillstånd blir ofta utnyttjade som arbetskraft på Paris krogar. På restaurangen La Grande Armée har de papperslösa anställda gått med i facket och strejkat. Nu har flera av dem fått uppehållstillstånd och kan stanna i landet.

Publicerad 3 mars 2008

– Det känns förstås väldigt bra, säger Mahmadou Siby.
Han kommer från Mali och har bott i Frankrike i tio år. Trots att han inte har haft uppehållstillstånd har han arbetat i stort sett hela tiden. Med hjälp av förfalskade papper har han till och med haft fast jobb på innekrogen La Grande Armée i Paris.

– Åjo. Det är vanligt på franska restauranger. Situationen utnyttjas av ägarna. Vi får lägre löner och kan inte ta ledigt som vi borde, berättar han.

Han berättar att nästan en tredjedel av personalen på hans arbetsplats har varit illegala invandrare.

Nyligen väckte nio av dem stor uppståndelse. De gick först med i fackförbundet CGT. Sedan strejkade de i över en vecka. Resultatet blev att sju av dem fick uppehållstillstånd direkt. Två väntar fortfarande på besked.

Ägaren till La Grande Armée påstår att han inte visste att de hade falska papper. Men facket hävdar att han ljuger.

– Papperslösa är flexibla och medgörliga. Få vågar opponera sig. Om man bråkar öppet är ju risken att man utvisas direkt, säger Stéphane Fustec, hos CGT:s restaurangfederation i Paris.

Den franska regeringen driver just nu en hård utvisningspolitik. Därför kan det tyckas förvånansvärt att illegala invandrare sticker ut hakan så här.
Men Mahmadou Siby och hans kollegor är bland de första att dra nytta av en ny regel. Regeringen har nyligen bestämt att det ska bli lättare att få stanna i landet om man har ett arbete inom en bransch där det är brist på yrkesutbildat folk. Det gäller i högsta grad hotell- och restaurang, där det enligt Stéphane Fustec saknas 80 000 personer. Han tror att allt fler papperslösa nu kommer att kräva sin rätt.

– Men att protestera är fortfarande riskfyllt. För att situationen
verkligen ska förbättras hoppas vi på en ordentlig överenskommelse med arbetsgivarna. En del av dem utnyttjar ju att de har personal utan uppehållstillstånd, säger han.

Bilden: De papperslösa på La Grande Armée träffar pressen efter att ha fått besked om uppehållstillstånd.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här