Nyheter världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Osäkra jobb viktigaste frågan”

Adwoa Sakyi har ett tufft uppdrag: värva medlemmar och förbättra arbetsvillkor för kvinnor i en tredjedel av Afrikas länder.

Publicerad 17 juni 2013
”Osäkra jobb viktigaste frågan”
Adwoa Sakyi, projektledare för IUL. Foto: Annika af Klercker

– Vår viktigaste fråga är de osäkra jobben. Den globaliserade arbets­marknaden har öppnat upp för tillfälliga och osäkra anställningar som framför allt finns i de sektorer som vi jobbar med; jordbruk, ­hushållsarbete, hotell- och restaurang och livsmedels­produktion, säger Adwoa Sakyi under sitt ­Sverigebesök.
Hon är koordinator för den internationella fackliga o­rganisationen IUL:s kvinnoprojekt i Afrika.
Projektets mål är att få fler kvinnor att gå med i facket och dessutom få inflytelserika positioner inom fackförbunden.
– Vi driver konkreta frågor för att belysa kvinnors villkor. Ett exempel på det är att kvinnor får sparken när de får barn, så det är prioriterad fråga för oss.

På fem år har fackförbunden som arbetar med projektet fått 25 000 nya medlemmar. Fyra av fem är kvinnor. Att flytta fram kvinnors frågor och jobba för jämställdhet är nödvändigt om fattigdomen ska utrotas, påpekar Adwoa Sakyi.
– Kvinnor har generellt sämre arbetsvillkor och lägre lön än män. Särskilt unga kvinnor har det riktigt tufft på arbetsmarknaden. Om vi ska få bukt med fattigdomen måste vi satsa på arbete och jämställdhet, säger Adwoa Sakyi.
Hon känner igen många av frågorna som de svenska fackförbunden driver.
– Den höga ungdomsarbetslösheten, löneskillnaden mellan könen och de osäkra jobben är frågor fackförbund världen över kämpar mot. Vi är glada för stödet från Sverige. Från oss kan de lära sig mer om hur man organiserar arbetare på gräsrotsnivå. Vi har utvecklat intressanta metoder.

Projekt i 16 länder

IUL är en internationell organi­sation för fack­förbund inom branscher som  livsmedel, hotell- och ­restaurang, catering och jordbruk.
IUL:s projekt omfattar 16 afrikanska länder och får stöd av LO-förbunden HRF, Livs och Kommunal samt av LO-TCO biståndsnämnd.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här