Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Orimligt stora löneskillnader”

De flesta av landets anställda tycker att löneskillnaderna mellan olika yrkesgrupper är för stora, visar en ny rapport från LO. Samtidigt tycker färre att högavlönade bör stödja dem med lägre lön.

Publicerad 28 juni 2011

En kassörska 22 800, ett vårdbiträde 25 200 och en läkare runt 39 000 kronor i månaden. Så skulle lönesättningen se ut om svenska anställda fick bestämma, visar LO:s rapport "Synen på löner och löneskillnader" som presenterades i dag. I den har 4 500 svenskar mellan 18 och 64 år svarat på frågor, bland annat kring vilka löner som är rimliga för olika yrkesgrupper.

Resultatet visar att de flesta, tre av fyra, tillfrågade tycker att löneskillnaderna är för stora mellan olika yrken. Bland annat anser man att de lägst avlönade i undersökningen, kassörskor och vårdbiträden, borde tjäna minst 3 000 kronor mer i månaden. Samtidigt skulle man vilja sänka lönerna för läkare och försäljningschefer med runt 10 000 kronor i månaden.
– Detta ger en bild av att det finns löneskillnader i dag som inte är rimliga enligt den allmänna opinionen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
 
Samtidigt har andelen svarande som tycker att de högavlönade borde stå tillbaka för att stödja dem med lägre lön minskat. Förra gången undersökningen gjordes, år 2006, tyckte drygt 70 procent av LO-medlemmarna och cirka 60 procent av TCO-medlemmarna så. I år är siffran 60 respektive 56 procent. Bland SACO-förbundens medlemmar har siffrorna dock ökat, från knappt 50 procent 2006 till 53 procent i år.

Fakta: Rapporten

Rapporten ”Synen på löner och löneskillnader” är den första delen i LO:s rapportserie ”Röster om facket och jobbet”. Rapporten är gjord i samarbete med SCB och bygger på telefonintervjuer med 4 500 svenskar mellan 18 och 64 år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här