Hej Gäst Andreas Norlén

Ombonat och klassiskt när talmannen får välja ställe

Möten blir bättre om man får något i magen samtidigt. Det tycker talman Andreas Norlén, som ofta gästar riksdagens egen restaurang.

Publicerad 14 juni 2024
Ombonat och klassiskt när talmannen får välja ställe
Andreas Norlén. Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

Andreas Norlén möter många människor i sin roll som talman. Han tycker att det är roligt att träffa folk och tror att hovmästare skulle vara ett branschyrke för honom.

Hur ofta äter du ute?
– Det blir en hel del representation i riksdagens restaurang och på andra ställen. Jag är glad att vi har en sådan fin restaurang. Däremot är det ganska sällan som jag och min fru hinner gå ut. Men då uppskattar jag en ombonad miljö, gärna i klassisk stil. Sedan ett samspel där man märker att de som jobbar tycker om att träffa människor och att man själv som gäst är glad, artig och vänlig. Då blir det en fin kemi.

”En måltid är ett tecken på gemenskap”

Vad är poängen med att ha möten på restaurang?
– Att ses över en måltid är ett tecken på gemenskap. Det har en både symbolisk och praktisk funktion.

– Särskilt om man ska diskutera lite besvärliga frågor är det bra att ha något mer i fokus. Det höjer stämningen och man mår lite bättre när man ätit.

Du är också känd för att bjuda på kakor!
– Ja det är sant att det blev lite omtalat under regeringsbildningen. I början var det industrikakor, sedan blev det lite roligare kakor.

– Vid senare talmansrundor har jag bjudit på jordgubbar, bullar som min fru och son bakat och egenodlade tomater. Tomaterna var mest populära!

Korvgubbe i Ödeshög

Har du jobbat i branschen?
– Det närmaste jag kommit är att vara med i scouterna och sälja varmkorv i Ödeshög, men det är ju inte samma sak, så nej.

Vilket restaurangjobb skulle du passa för?
– Jag tycker i och för sig om att laga mat, men det är roligt att träffa folk och skulle nog fungera bättre som servitör eller hovmästare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här