Nyheter STREJKRÄTTEN

Om 2000-talets konflikter inträffat i dag

Hur skulle 2000-talets stridsåtgärder bedömas med den nya lagskärpningen? För förbunden inom LO, TCO och Saco skulle det inte vara någon skillnad.

Publicerad 2 september 2019
Om 2000-talets konflikter inträffat i dag
Vilka strejker skulle ha tillåtits med nya reglerna? Foto: Mostphotos

Från januari 2000 till augusti 2017 förekom 1 160 varsel om strids­åtgärder på svensk arbetsmarknad, enligt Medlings­institutets statistik.
Av dem var det 420 som skulle kunnat beröras av de nya reglerna, nämligen konflikter på företag som är bundna av kollektivavtal.

Där finns det dock en osäkerhet, eftersom runt 150 av de ärendena saknar uppgift om huruvida arbetsgivaren faktiskt omfattas av kollektivavtal.

Ungefär 60 av de 420, 15 procent, är konflikter där det ställs krav på kollektivavtal. När det kommer till fackförbund inom LO, TCO och Saco ryms samtliga av deras konflikter mot kollektivavtalsbundna arbetsgivare bland dessa 60. De skulle alltså ha varit tillåtna även med den nya lagen. Hamnarbetarnas strejk under våren 2019 skulle även den ha tillåtits.

Fackförbund utanför de stora centralorganisationerna skulle ha fått betydligt större svårigheter att vidta stridsåtgärder. Av exempelvis Syndikalisternas över 300 konflikter innehåller ingen krav på kollektivavtal.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här