Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Oklart om sänkt a-kasseavgift skulle gälla HRF:s medlemmar

Nästa år kan a-kasseavgiften bli omkring 50 kronor lägre. Men inte för alla. Regeringens höstbudget har fått Hotell- och restaurangfacket och a-kassan att ta fram miniräknarna.

Publicerad 22 september 2008

Regeringen vill få folk att sluta lämna a-kassan och tänker därför sänka arbetslöshetsavgiften med 50 kronor i månaden. Men alla a-kassemedlemmar kommer inte att få hela sänkningen, och en del kommer inte alls att märka av den.

Arbetslöshetsavgiften är baserad på hur mycket arbetslöshetsersättning en enskild a-kassa betalar ut. För en a-kassa med många arbetslösa kan den framräknade avgiften vara 350-400 kronor eller ännu mer. Det är den summan regeringen utgår från i sina planer om sänkning. På så sätt kan den nya, sänkta avgiften fortfarande bli mer än 300 kronor. Då märker medlemmen inget av sänkningen, eftersom maxgränsen för arbetslöshetsavgiften sedan tidigare är 300 kronor.

När arbetslöshetsavgiften för HRAK, Hotell- och restauranganställdas a-kassa, räknades fram i våras så blev summan över maxgränsen 300 kronor. Men eftersom ingen skulle behöva betala mer än 300 kronor så var det vad medlemmarna har betalat in sedan dess.

I dag är det färre hotell- och restauranganställda som får ersättning utbetald av a-kassan. En ny beräkning av arbetslöshetsavgiften skulle därför kunna leda till lägre avgift och att medlemmarna märker av regeringens rabatt nästa år.
Mycket kan dock hända på arbetsmarknaden före 1 juli 2009, då regeringen planerat att sänkningen ska träda i kraft.

Andra budgetnyheter om a-kassan
* Sex månaders medlemskap ska ge rätt till inkomstbaserad ersättning.
* Inträdeskravet på att man ska ha arbetat en viss tid tas bort.
* Ersättning från Försäkringskassan räknas som inkomst.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här