Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Okej att informera om krogsnusk

Jönköpings kommun har hittat ett sätt att informera om hygienen på pizzerior ? utan att bryta mot lagen.

Publicerad 24 september 2004

Papillon finns med både på listan över inspekterade pizzerior och listan över de som godkänts. San Marino förekommer däremot bara på den förstnämnda listan – än så länge.
– Om en restaurang har åtgärdat sina brister så kan de ringa till oss och be att vi kommer ut igen. Då ska vi komma inom tio dagar. Sedan ändras uppgifterna på hemsidan, säger Anna Heidesjö, livsmedelsinspektör i Jönköping.

Det är miljönämnden i Jönköping som lägger ut restaurangnamnen på kommunens hemsida. Publiceringen har fått godkänt av Datainspektionen.
Hur gjorde ni för att klara kraven i personuppgiftslagen?
– Vi gjorde inget särskilt. Vi har bara lagt ut namnet på själva verksamheten och ingen företagsuppgift, säger Anna Heidesjö.

Datainspektionen säger att om man gör som i Jönköping så uppfylls kraven i personuppgiftslagen. Kommunen blir modell i hela landet.
– Det är kul. Annars säger kollegor runt om i landet att det ofta är miljönämnderna som inte vill att uppgifterna ska komma ut. Vår nämnd vill att rapporterna läggs ut. I långa loppet så vinner ju alla på det.

Varför just pizzerior?
– Vi jobbar branschvis, tar alla enheter samtidigt och gör upp checklistor över hur exempelvis rengöring och underhåll fungerar.
Pizzerior är det första bransch de granskat utifrån den här mallen. Man använder Livsmedelsverkets checklista med frågor och en hjälpreda för bedömningen. De ska användas i hela Sverige för att tillsynen ska bli likadan överallt. Det mynnar ut i ett helhetsomdöme »godkänd eller underkänd«.
I höst är det dags för restauranger och förskolor att få besök.

Kommer ni oanmälda?
Ja, men vi skickar ut ett besked några månader i förväg. Företaget får se checklistan så att de har möjlighet att gå igenom sin egen verksamhet och rätta till brister. Men exakt när vi kommer vet de inte, säger Anna Heidesjö.

Personuppgifter på internet
* Personuppgiftslagen är mycket sträng. Huvudregeln är att den registrerades samtycke krävs för att få publicera personuppgifter på internet. När det gäller pizzeriorna anser Datainspektionen att allmänhetens intresse av att få del av uppgifterna väger tyngre än den integritetskränkning som en publicering kan medföra.
*Sekretesslagen har också betydelse. Många myndigheter tolkar den så att de inte lämnar ut uppgifter som kan skada ett företag ekonomiskt. I Stockholm har man nyligen beslutat att publicera namn på bara på de godkända krogarna. Sedan får gästen dra sina slutsatser om krogen runt hörnet inte finns med på listan.
* Livsmedelsverket vill att alla myndigheter som gör tillsyn på livsmedelsanläggningar ska publicera resultatet på internet. Allmänheten ska få information om snuskiga krogar.

Läs mer: www.jonkoping.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här