Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya hotell i Stockholm först 2006

Fram till 2008 kommer det att behövas 1 600 nya hotellrum i Stockholm. Men just nu är inte ett enda hotellbygge i gång.

Publicerad 30 januari 2004

Det finns planer på hotellbyggen i Stockholm. Men de befinner sig ännu så länge i planeringsstadiet och ingen kan säga när – eller om – de verkligen kommer att byggas.

Om allt går enligt planerna väntas det första hotellet med 90 rum stå färdigt 2005, en utbyggnad av ett lägenhetshotell på Hagagatan. 2006 planeras sex nya hotell vara färdiga och 2007 ytterligare två.

– Jag vill inte gissa vilka hotell som verkligen blir av, men det är troligt att de byggs, säger Lennart Gustafsson på Gatu- och fastighetskontoret i Stockholms stad.

Mer säker än så blir han inte. Hotellbyggen är osäkra projekt som kräver långsiktiga beslut av många inblandade: politiker, stadsplanerare, fastighetsägare, investerare och hotelloperatörer.

För två år sedan fanns planer på nya hotell i Liljeholmen, Kista, Sabbatsberg och Åsö Torg. I dag är de projekten skrotade. De övriga hotellprojekten sedan dess har försenats flera år.

– Det är inget konstigt, det är som det är, säger Lennart Gustafsson som säger att förhandling av markköp, planfrågor och byggbolagskontrakt och annat tar tid.
Han tycker nästan att det är bra tajming att inte bygga just nu med tanke på konjunkturen.

Hotellbranschen ser framtiden med viss tillförsikt. De första åtta månaderna 2003 bokades 7 000 fler hotellrum än under samma period 2002.

1998 rådde hotellbrist i Stockholm. Sedan dess har det tillkommit 16 nya hotell och 32 hotell har byggt ut. I dag finns cirka 13 000 hotellrum i Stockholm, en ökning med 2 600 rum jämfört med 1998. Tillgången beskrivs nu som tillfredsställande. Bara vissa dagar råder rumsbrist.

Lennart Gustafsson påpekar att det är viktigt att inte bara bygga hotell för en sorts gäster. Alla de planerade hotellen riktar in sig på affärsgäster. För exempelvis budget- eller lyxresenärerna finns inte många alternativ i Stockholm.

Nya hotell på gång i Stockholm
År 2005:
* Skalmejblåsaren, Hagagatan, 90 rum (utbyggnad)

År 2006
* Älvsjö, Stockholmsmässan, 260 rum
* Slussen, 90 rum
* Norra Bantorget, 350 rum
* Hotell Kristineberg, 335 rum
* Östermalmstorg, 180 rum
* Kista, Memory Hotel, 150 rum (utbyggnad)

År 2007
* Postterminalen Klara, 600 rum
* Lindhagensplan, 250 rum

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här