Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya hotell i Stockholm först 2006

Fram till 2008 kommer det att behövas 1 600 nya hotellrum i Stockholm. Men just nu är inte ett enda hotellbygge i gång.

Publicerad 30 januari 2004

Det finns planer på hotellbyggen i Stockholm. Men de befinner sig ännu så länge i planeringsstadiet och ingen kan säga när – eller om – de verkligen kommer att byggas.

Om allt går enligt planerna väntas det första hotellet med 90 rum stå färdigt 2005, en utbyggnad av ett lägenhetshotell på Hagagatan. 2006 planeras sex nya hotell vara färdiga och 2007 ytterligare två.

– Jag vill inte gissa vilka hotell som verkligen blir av, men det är troligt att de byggs, säger Lennart Gustafsson på Gatu- och fastighetskontoret i Stockholms stad.

Mer säker än så blir han inte. Hotellbyggen är osäkra projekt som kräver långsiktiga beslut av många inblandade: politiker, stadsplanerare, fastighetsägare, investerare och hotelloperatörer.

För två år sedan fanns planer på nya hotell i Liljeholmen, Kista, Sabbatsberg och Åsö Torg. I dag är de projekten skrotade. De övriga hotellprojekten sedan dess har försenats flera år.

– Det är inget konstigt, det är som det är, säger Lennart Gustafsson som säger att förhandling av markköp, planfrågor och byggbolagskontrakt och annat tar tid.
Han tycker nästan att det är bra tajming att inte bygga just nu med tanke på konjunkturen.

Hotellbranschen ser framtiden med viss tillförsikt. De första åtta månaderna 2003 bokades 7 000 fler hotellrum än under samma period 2002.

1998 rådde hotellbrist i Stockholm. Sedan dess har det tillkommit 16 nya hotell och 32 hotell har byggt ut. I dag finns cirka 13 000 hotellrum i Stockholm, en ökning med 2 600 rum jämfört med 1998. Tillgången beskrivs nu som tillfredsställande. Bara vissa dagar råder rumsbrist.

Lennart Gustafsson påpekar att det är viktigt att inte bara bygga hotell för en sorts gäster. Alla de planerade hotellen riktar in sig på affärsgäster. För exempelvis budget- eller lyxresenärerna finns inte många alternativ i Stockholm.

Nya hotell på gång i Stockholm
År 2005:
* Skalmejblåsaren, Hagagatan, 90 rum (utbyggnad)

År 2006
* Älvsjö, Stockholmsmässan, 260 rum
* Slussen, 90 rum
* Norra Bantorget, 350 rum
* Hotell Kristineberg, 335 rum
* Östermalmstorg, 180 rum
* Kista, Memory Hotel, 150 rum (utbyggnad)

År 2007
* Postterminalen Klara, 600 rum
* Lindhagensplan, 250 rum

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här