Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya a-kassan slår hårt mot säsongsarbetare

Hotell- och restaurangfacket har undersökt hur de nya a-kassereglerna påverkar personer vars arbetstid varierar under året. En typisk HRF-medlem förlorar 3000 kronor per månad på det nya a-kassesystemet, har facket räknat ut.

Publicerad 20 december 2006

Företaget Novus Opinion har gjort en undersökning på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket. 2325 anställda och arbetslösa inom hotell- och restaurangbranschen har svarat på frågor om de förändringar av a-kassan som regeringen planerar. Det står klart att många är mycket kritiska, åtta av tio medlemmar tycker att regeringens förslag om att höja avgiften till a-kassan är mycket dåligt.

– Försämringarna av a-kassan slår djupt orättvist. Våra beräkningar visar att en typisk anställd inom vår bransch förlorar cirka 3000 kronor i månaden eftersom det är så vanligt att man arbetar heltid en del av året, deltid en del och är arbetslös en del, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

Ella Niia beklagar att regeringens förslag ökar kostnaderna för HRF:s medlemmar, men lyfter också fram att facket kan vara en trygghet i oroliga tider på arbetsmarknaden. Undersökningen visar också att de viktigaste frågorna för HRF:s medlemmar är högre lön och trygghet.
-När vi nu går in i en avtalsrörelse kan det vara skönt att veta att vi är en stark organisation som ställer höga krav och har tryck i de frågor vi driver.

Flera resultat av undersökningen
* Åtta av tio är mer intresserade av fackligt medlemskap på grund av den kommande avtalsrörelsen.
* Åtta av tio säger att det blir viktigare att vara med i facket när nu regeringen föreslår att en större andel ska få tillfälliga anställningar istället för fasta jobb.
* Tre av fyra tycker att regeringen samlade paket med förändringarna av a-kassan och lägre inkomstskatt är dåligt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.