Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya a-kassan slår hårt mot säsongsarbetare

Hotell- och restaurangfacket har undersökt hur de nya a-kassereglerna påverkar personer vars arbetstid varierar under året. En typisk HRF-medlem förlorar 3000 kronor per månad på det nya a-kassesystemet, har facket räknat ut.

Publicerad 20 december 2006

Företaget Novus Opinion har gjort en undersökning på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket. 2325 anställda och arbetslösa inom hotell- och restaurangbranschen har svarat på frågor om de förändringar av a-kassan som regeringen planerar. Det står klart att många är mycket kritiska, åtta av tio medlemmar tycker att regeringens förslag om att höja avgiften till a-kassan är mycket dåligt.

– Försämringarna av a-kassan slår djupt orättvist. Våra beräkningar visar att en typisk anställd inom vår bransch förlorar cirka 3000 kronor i månaden eftersom det är så vanligt att man arbetar heltid en del av året, deltid en del och är arbetslös en del, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

Ella Niia beklagar att regeringens förslag ökar kostnaderna för HRF:s medlemmar, men lyfter också fram att facket kan vara en trygghet i oroliga tider på arbetsmarknaden. Undersökningen visar också att de viktigaste frågorna för HRF:s medlemmar är högre lön och trygghet.
-När vi nu går in i en avtalsrörelse kan det vara skönt att veta att vi är en stark organisation som ställer höga krav och har tryck i de frågor vi driver.

Flera resultat av undersökningen
* Åtta av tio är mer intresserade av fackligt medlemskap på grund av den kommande avtalsrörelsen.
* Åtta av tio säger att det blir viktigare att vara med i facket när nu regeringen föreslår att en större andel ska få tillfälliga anställningar istället för fasta jobb.
* Tre av fyra tycker att regeringen samlade paket med förändringarna av a-kassan och lägre inkomstskatt är dåligt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här