Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många har dålig kunskap om förändringar i a-kassan

Få känner till vad de nya a-kassereglerna kommer att innebära. Två av tre vet inte att avgiften ska höjas efter årsskiftet. Det visar en undersökning som Synovate/Temo har gjort på uppdrag av TCO.

Publicerad 27 november 2006

Det är fackförbundet TCO som låtit göra en undersökning kring om människor känner till vad regeringens förslag på förändringar i a-kassan kommer att innebära. Resultatet visar att många inte känner till vad förslaget innebär.

Tusen slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 74 år har fått svara på frågan om de känner till den borgerliga regeringens förslag på förändringar.

Mindre än hälften av dem kände till förslaget. Två av tre visste inte att avgiften ska höjas efter årsskiftet och sämst är kunskapen om denna del bland moderata väljare. Fyra av fem visste inte att ersättningsnivån kommer att sänkas efter 200 dagar. Sex av sju vet inte att högsta dagpenningen sänks från första dagen. Tio av elva kände inte till att arbetsvillkoret skärps
– Det här innebär också att kritiken mot förslaget inte kommer att upphöra, även om riksdagen följer regeringens förslag. När människor ser konsekvenserna av ändringarna så ökar istället kritikstormen. Därför bör man i riksdagen nu utnyttja möjligheten att ändra förslaget, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Anna-Lena Lundh är tillförordnad kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Hon tror att resultatet tyder på att många inte har tagit till sig informationen om förslaget.
– Man tänker kanske att det där berör inte mig. Många kopplar ihop a-kassan med arbetslöshet och om man inte arbetslös just nu så känns det kanske inte aktuellt, säger hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här