Nyheter UTBILDNING

Ny utbildning mot sextrakasserier

Många hotell- och restauranganställda utsätts för sexuella trakasserier och kränkningar. Nu har HRF tillsammans med Visita och Prevent tagit fram en webbutbildning för att uppmärksamma problemet.

Publicerad 26 oktober 2016
Ny utbildning mot sextrakasserier
Sexuella trakasserier och kränkningar är vanligt i hotell- och restaurangbranschen. Foto: Istockphoto

– Sexism och trakasserier är stora problem på våra arbetsplatser. Därför behövs det här, säger Kent Johansson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
Han har varit förbundets representant i arbetet med den nya webbutbildningen Schyst vardag, som handlar om att motverka kränkningar och sexuella trakasserier i branschen.

Utbildningen är ett samarbete mellan bland andra HRF, Visita och Prevent. Den vänder sig både till anställda, arbetsgivare, chefer och förtroendevalda. Målet är att dels lära anställda vilka krav man kan ställa på sin arbetsplats i fråga om psykosocial arbetsmiljö, och dels att lära arbetsgivare hantera situationer som kan uppstå.

Kent Johansson tror att utbildningen kan göra skillnad, framför allt om arbetsgivarna nu ser till att både anställda och chefer går den.
– Det ligger ett stort ansvar på arbetsgivaren. Om arbetsgivaren trycker på att alla på arbetsplatsen går utbildningen tror jag att den kan göra nytta.

Vem som helst kan göra utbildningen på Prevent.se. Sedan tidigare finns webbutbildningarna Säker vardag, om hot och våld i branschen, samt Bättre vardag, om branschens arbetsmiljöfrågor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här