Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny uppfinning skonar städarnas ryggar

En rulle, ett snöre, ett handtag. Det kan bli räddningen för hotellstäderskornas ryggar.

Publicerad 18 maj 2004

beda ryggräddaren

Uppfinningen är monterad under sängen och syns inte utifrån. Foto: Rolf Adlercreutz

Den sitter gömd under sängen. Ferda Atlintasli böjer sig ner, greppar handtaget, reser sig, sträcker på ryggen och drar ut sängen från väggen. Så släpper hon handtaget och snöret rullar in sig igen. Den lilla manicken heter Beda the backsaver – Beda ryggräddaren.
– Det här är väldigt bra, jag tycker om den, säger Ferda.
Hon är 31 år och har städat på Scandic Järva krog norr om Stockholm i fem år.
– Jag trivs med mitt arbete och arbetskamraterna, det här är mitt andra hem, berättar hon.
Men så börjar vi prata om onda ryggar och sjukskrivningar och Ferda kan räkna upp åtskilliga kollegor som är sjukskrivna. Ryggen hos den som städar hotellrum får ta mycket stryk.

Beda föddes när Johan Vestberg studerade till arbetsterapeut.
-Vi skulle undersöka en arbetsplats och kartlägga det värsta arbetsmomentet, berättar han.
Han filmade och funderade. Det allra värsta för kroppen var när städerskan böjde sig ner och drog ut sängen. I extrema fall kunde de göra det 50 gånger på en dag.

Kan man stå upp och göra det i stället? tänkte Johan Vestberg. I dag, tre år senare, är hans uppfinning klar för serietillverkning.

Det här var kraven:
* Hjälpmedlet måste vara enkelt.
* Städerskan ska slippa bära det med sig.
* Det ska fungera i vardagen.
Nu är Johan Vestberg färdigutbildad, han har startat ett litet företag och har patent i Sverige på sin uppfinning. Nästa steg är att få patent inom EU och i USA. Och att börja sälja.

– Allt som kan göras för att underlätta städerskornas arbete är bra, säger Irene Söderström, husfru på Järva Krog.
Hon var snabb med att svara på en förfrågan från Umeå om att prova uppfinningen, som nu finns på prov på ytterligare tre hotell, ett i Stockholm och två i Umeå.
– Man måste vänja sig att använda den och få in rutinen, säger Ferda. Det går på några dagar och jag är väldigt nöjd.
På hotellet finns 13 fast anställda städerskor. Räknar man in alla vikarier och extraanställda blir det 31 personer.

Katarina Prodan är facklig förtroendeman inom HRF. Hon är bekymrad över städerskornas hårda slit.
– Vi har många rehabiliteringsärenden inom Scandic och de flesta har arbetat i städningen. Så det är roligt att det kommer något som underlättar för just städerskorna, säger hon.

Nästa uppfinning kanske blir en manick som skjuter tillbaka sängen efter bäddningen. För det är något som Beda inte kan hjälpa till med.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här