Nyheter FRANKRIKE

Ny märkning ska visa att anställda behandlas okej

Michelinstjärnor i all ära. Frankrikes krogar ska också bedömas utifrån hur personalen behandlas. En nybildad fransk organisation skapar nu en kvalitetsmärkning. – Sexism och trakasserier tillhör tyvärr vardagen på många restauranger, säger en av kockarna i gruppen.

Publicerad 31 januari 2022
Ny märkning ska visa att anställda behandlas okej
Florence Oustau, kock och medlem i ”Respecte ta cuisine”. Foto: Sylvie Trajan (porträtt), Mostphotos

”Vi har inte anställt dig för att tänka, utan för att du är läcker.” 
”Visst gillar du att man drar av dig trosorna.”

Det är några citat från den senaste tiden, då allt fler kvinnliga kockar och servitriser trätt fram i medier och i sociala nätverk för att berätta om trakasserier på krogar i Frankrike. Ibland handlar anklagelserna om grova brott.
Florence Châtelet Sanches, vd för ett gastronomiföretag, väckte uppmärksamhet när hon polisanmälde en stjärnkock för våldtäkt. Förra året bildade hon organisationen Respecte ta cuisine, ”Respektera ditt kök”.

I gruppen ingår både restaurangfolk och jurister, och man erbjuder nu moraliskt och juridiskt stöd åt anställda som har råkat illa ut.
Dessutom håller organisationen på att skapa en helt ny kvalitetsmärkning av krogar, som bygger på goda anställningsförhållanden.

Blir allt viktigare för gästerna att veta att personalen behandlas väl.Florence Oustau, kock och medlem

– Jag tror att det också håller på att bli ett växande försäljningsargument. Det blir allt viktigare för gästerna att veta att personalen behandlas väl, säger Florence Oustau, kock och medlem i organisationen.

Florence Oustau. Foto: Sylvie Trajan

I dag driver hon ett konsultföretag i Toulouse, och erbjuder bland annat kurser i vegetarisk kokkonst. Men i bagaget har hon 25 års erfarenhet från arbete på restauranger.
– I dag slipper jag ha ont i magen när jag går till jobbet.

Florence Oustau säger att hon aldrig själv har blivit slagen eller utsatts för grova sexuella övergrepp.
– Händer som tar mig på rumpan har jag ju varit med om, och jag har fått höra att jag inte duger eftersom jag är kvinna. Jag har ofta sett hur både praktikanter och kollegor har nedvärderats och trakasserats i köken.

Hon betonar att hon också har jobbat på krogar där cheferna respekterar de anställda. Men det är en vedertagen sanning att stämningen i de franska köken ofta är hård och sexistisk.

Att kvinnor är särskilt utsatta är också känt. Men nu ökar medvetenheten, och situationen börjar förändras.

– Det handlar om en förankrad kultur som många tar för given. Jag tror att pandemin också driver på utvecklingen. Många arbetsgivare har svårt för att få tag på folk när de återigen kan ha öppet som vanligt. De blir helt enkelt tvungna att erbjuda bättre villkor, säger Florence Oustau.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här