Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny inkomstförsäkring till LO:s medlemmar kan bli verklighet idag

Idag tar LO:s styrelse upp frågan om en inkomstförsäkring för medlemmarna. Då kan de olika fackförbunden ta beslut om ramarna för hur en sådan försäkring skulle kunna se ut.

Publicerad 12 mars 2007

LO-förbunden förhandlar nu om en inkomstförsäkring till sina medlemmar. LO:s andre vice ordörande Leif Håkansson har drivit frågan om en försäkring mot sämre a-kassa, en försäkring som han menar blir nödvändig på grund av regeringens försämringar av a-kassan.

Försäkringen går i korthet ut på att även de som har mer än 18 700 kronor i månaden ska få 80 procent av sin lön. Två tredjedelar av LO:s medlemmar har mer än 18 700 i månadslön.

-Frågan ska tas upp i LO:s styrelse idag. Problemet har varit att det finns lite olika viljor om hur försäkringen ska se ut. Planen är nu att vi ska enas om ett ramavtal men att de olika förbunden sedan för göra upp om sina egna villkor, säger Leif Håkansson, tredje vice ordförande i LO.

Egentligen är LO dock emot inkomstförsäkringar av denna typ.
-Rent principiellt vill vi inte ha en sådan inkomstförsäkring. Vår åsikt är att staten ska ta hand om detta. Men eftersom staten efter beslut av regeringen nu inte längre gör det måste vi hitta en lösning för vår medlemmar. Jag ser det som en parentes under den här mandatperioden, säger Leif Håkansson.

Bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar är det 23 procent som har mer än 18 700 kronor i månaden och som skulle beröras av en sådan försäkring.

-Det är bra om vi kan enas om ett ramavtal för hur en inkomstförsäkring kan se ut. Däremot är det väldigt sorgligt att vi på grund av regeringens förändringar av a-kassan inte kan fortsätta ha ett solidariskt välfärdssystem. Regeringens förändringar av a-kassan gör att många av våra medlemmar missgynnas. Extra hårt drabbas många kvinnor som ju är de som oftast deltidsarbetar. Våra säsongsanställda drabbas också hårt när de tvingas söka jobb på annan ort från första dagen av arbetslöshet, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här