Nyheter ägarbyte
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny ägare — då fick Mi inte jobba kvar

Efter 19 år på samma restaurang fick Mi Leijding beskedet att en ny ägare skulle ta över -- och hon fick inte jobba kvar. HRF drev hennes ärende till Arbetsdomstolen, men där tog det stopp.

Publicerad 5 maj 2015
Ny ägare — då fick
Mi inte jobba kvar
Mi Leijding omfattades av företrädesrätten, men hade inte visat tillräckligt tydligt att hon ville jobba, menade domstolen. Foto: Pernilla Wahlman

År 2011 fick Mi Leijding och kollegorna på Folkets hus-restaurangen Borgen i Gävle veta att deras arbetsplats skulle läggas ner. Personalen skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Då hade Mi arbetat där i 19 år.
– Det kändes väldigt ledsamt. Det var ju mitt ställe efter så många år.
Men Folkets hus skulle inte stå utan restaurang. Ett annat bolag skulle ta över driften och den »nya« restaurangen skulle öppna bara någon vecka efter att Borgen hade stängt.
Av de anställda var det bara chefen som skulle arbeta kvar.

Mi säger att det var underförstått att övriga inte var välkomna.
– Det var så uppenbart att vi inte skulle få stanna kvar. De var tydliga med att det skulle bli en ny restaurang med ny personal.
Mi sa till den nya krögaren att hon ville jobba kvar. Svaret hon fick var att det inte behövdes. Senare visade det sig att restaurangen nyanställt och tagit in extrapersonal. Hotell- och restaurangfacket startade en process med förhandlingar som ledde till en stämning i Arbetsdomstolen.
Den nya ägaren menade att det inte alls var tal om verksamhets­övergång, och att Mi därför inte haft rätt till förtur.

Flera skäl angavs. Ett var att verksamheten inte var densamma som i tidigare regi. Maten var bättre, öppettiderna andra och inredningen ny, menade man. Ett annat var att inga större materiella tillgångar övergått mellan gamla och nya restaurangen.
HRF menade däremot att verksamheten var i stort sett densamma, och att det var bevisat att den nya restaurangen faktiskt använde de gamla inventarierna, som diskmaskin, porslin och bestick.
I maj 2014 hölls förhandlingar i Arbetsdomstolen. I slutet av året kom domen, som var både positiv och negativ på samma gång. AD konstaterade att det faktiskt var en verksamhetsövergång.

Mi omfattades alltså av företrädesrätten och borde ha fått förtur till ett jobb. Samtidigt ansåg domstolen att hon inte gjort tillräckligt för att visa att hon ville jobba vidare hos den nya arbetsgivaren. Förlust alltså.
– Jag var nog rätt förberedd, men blev ändå besviken. Man kommer uppenbarligen ingen vart med att säga att man vill vara kvar och att man har rätten på sin sida. De kan lika gärna ta bort reglerna, säger hon.

Verksamhetsövergång eller inte?

Så gick det i Arbets­domstolen för tre andra ärenden.

Konferensgården
Restaurang- och konferensverksamheten på kommunalägda Elfviks gård på Lidingö utanför Stockholm togs över av ett företag från ett annat.
– Materiella tillgångar och lös egendom ansågs ha tagits över.
– Verksamheten var densamma.
– Bara en av de anställda fick jobba vidare hos det nya företaget.
– Kunderna togs inte över.
AD:s beslut: Det var en verksamhets­övergång. Eftersom verksamheten var i stort sett densamma. 

Hotellstädningen
Park Inn Designhotell lade ut städet på entreprenad hos Sodexo. Många av hotellets egna städare gick över till företaget. Efter en tid sade Sodexo upp avtalet och en rad anställda sades upp på grund av arbetsbrist. När hotellstädningen togs över av ett annat företag fick bara ett fåtal av städarna jobb där.
– –Inga betydande materiella tillgångar togs över. Det nya företaget använde visserligen samma linnevagnar som det gamla, men hade även egna städvagnar.
– Verksamheten var densamma.
– Bara två tidigare Sodexo-anställda fick anställning.
AD:s beslut: Ingen verksamhetsövergång. Eftersom merparten av de tidigare anställda inte tagits över.

Tågstädningen

ISS Trafficare AB städade SJ:s tåg, men avtalet avslutades. Då sade ISS upp städarna. SJ rekryterade egen personal.
– Verksamheten låg inte nere alls.
– Verksamheten var densamma, eftersom de anställda gjorde samma arbetsuppgifter.
– Lokaler som omklädningsrum och förråd togs över.
– Ungefär en fjärdedel av ISS personal togs över.
AD:s beslut: Ingen verksamhetsövergång. Detta då bara en liten del av de tidigare ISS-anställda togs över och de lokaler som övertogs inte hade någon större vikt för verksamheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här