Efter 19 år på samma restaurang fick Mi Leijding beskedet att en ny ägare skulle ta över -- och hon fick inte jobba kvar. HRF drev hennes ärende till Arbetsdomstolen, men där tog det stopp.
År 2011 fick Mi Leijding och kollegorna på Folkets hus-restaurangen Borgen i Gävle veta att deras arbetsplats skulle läggas ner. Personalen skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Då hade Mi arbetat där i 19 år.
– Det kändes väldigt ledsamt. Det var ju mitt ställe efter så många år.
Men Folkets hus skulle inte stå utan restaurang. Ett annat bolag skulle ta över driften och den »nya« restaurangen skulle öppna bara någon vecka efter att Borgen hade stängt.
Av de anställda var det bara chefen som skulle arbeta kvar.
Mi säger att det var underförstått att övriga inte var välkomna.
– Det var så uppenbart att vi inte skulle få stanna kvar. De var tydliga med att det skulle bli en ny restaurang med ny personal.
Mi sa till den nya krögaren att hon ville jobba kvar. Svaret hon fick var att det inte behövdes. Senare visade det sig att restaurangen nyanställt och tagit in extrapersonal. Hotell- och restaurangfacket startade en process med förhandlingar som ledde till en stämning i Arbetsdomstolen.
Den nya ägaren menade att det inte alls var tal om verksamhetsövergång, och att Mi därför inte haft rätt till förtur.
Flera skäl angavs. Ett var att verksamheten inte var densamma som i tidigare regi. Maten var bättre, öppettiderna andra och inredningen ny, menade man. Ett annat var att inga större materiella tillgångar övergått mellan gamla och nya restaurangen.
HRF menade däremot att verksamheten var i stort sett densamma, och att det var bevisat att den nya restaurangen faktiskt använde de gamla inventarierna, som diskmaskin, porslin och bestick.
I maj 2014 hölls förhandlingar i Arbetsdomstolen. I slutet av året kom domen, som var både positiv och negativ på samma gång. AD konstaterade att det faktiskt var en verksamhetsövergång.
Mi omfattades alltså av företrädesrätten och borde ha fått förtur till ett jobb. Samtidigt ansåg domstolen att hon inte gjort tillräckligt för att visa att hon ville jobba vidare hos den nya arbetsgivaren. Förlust alltså.
– Jag var nog rätt förberedd, men blev ändå besviken. Man kommer uppenbarligen ingen vart med att säga att man vill vara kvar och att man har rätten på sin sida. De kan lika gärna ta bort reglerna, säger hon.
Verksamhetsövergång eller inte?
Konferensgården
Restaurang- och konferensverksamheten på kommunalägda Elfviks gård på Lidingö utanför Stockholm togs över av ett företag från ett annat.
– Materiella tillgångar och lös egendom ansågs ha tagits över.
– Verksamheten var densamma.
– Bara en av de anställda fick jobba vidare hos det nya företaget.
– Kunderna togs inte över.
AD:s beslut: Det var en verksamhetsövergång. Eftersom verksamheten var i stort sett densamma.
Hotellstädningen
Park Inn Designhotell lade ut städet på entreprenad hos Sodexo. Många av hotellets egna städare gick över till företaget. Efter en tid sade Sodexo upp avtalet och en rad anställda sades upp på grund av arbetsbrist. När hotellstädningen togs över av ett annat företag fick bara ett fåtal av städarna jobb där.
– –Inga betydande materiella tillgångar togs över. Det nya företaget använde visserligen samma linnevagnar som det gamla, men hade även egna städvagnar.
– Verksamheten var densamma.
– Bara två tidigare Sodexo-anställda fick anställning.
AD:s beslut: Ingen verksamhetsövergång. Eftersom merparten av de tidigare anställda inte tagits över.
Tågstädningen
ISS Trafficare AB städade SJ:s tåg, men avtalet avslutades. Då sade ISS upp städarna. SJ rekryterade egen personal.
– Verksamheten låg inte nere alls.
– Verksamheten var densamma, eftersom de anställda gjorde samma arbetsuppgifter.
– Lokaler som omklädningsrum och förråd togs över.
– Ungefär en fjärdedel av ISS personal togs över.
AD:s beslut: Ingen verksamhetsövergång. Detta då bara en liten del av de tidigare ISS-anställda togs över och de lokaler som övertogs inte hade någon större vikt för verksamheten.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.