Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norska restaurangfacket på väg mot strejk

I går kväll bröt förhandlingarna samman mellan arbetsgivarna och det norska hotell- och restaurangfacket, HRAF. 244 fackmedlemmar är varslade om strejk från 1 april.

Publicerad 29 mars 2004

Sedan den 15 april har HRAF suttit i avtalsförhandlingar med sin motpart, arbetsgivarorganisationen RBL.
Men förhandlingsklimatet har varit tufft.
– RBL har inte velat gå oss till möte på en enda punkt, säger förbundsordförande Eli Ljunggren till Hotell- och restaurantarbeideren.

Medlare har varit inkopplade i tio dagar, men trots det har facket och arbetsgivarna inte lyckats komma överens om någonting. I går, söndag, bröt HRAF förhandlingarna.
Nu går förhandlingarna vidare till tvångsmedling. Riksmeklingsmannen, en statlig medlare, ska kalla in parterna för nya möten. Om inte heller detta ger resultat så går 244 medlemmar på 13 arbetsplatser ut i strejk med start den 1 april.
I Norge gäller strejker bara fackmedlemmar. Förbundet lämnar en namnlista över de medlemmar som ska strejka. Övriga anställda ska arbeta, annars riskerar de uppsägning.

Facket vill satsa på de lägst avlönade. Dessutom vill man att alla anställda i branschen ska få en tjänstepension, ett tillägg till den grundpension som alla norrmän får. I dag har bara var femte hotell- och restauranganställd tilläggspension.
Men den största nyheten bland avtalskraven är kravet på en branschpremie. En viss procent av pengarna vid årets uppgörelse ska sättas undan i en pott. En del ska facket få, en del tar arbetsgivarna och den tredje delen ska parterna gemensamt bestämma över.
Fackets del kan exempelvis användas till att sänka medlemsavgifterna och finansiera fackliga kurser.

Men än så länge har arbetsgivarna sagt nej till alla förslag. Och det är inte första gången, av de fyra senaste avtalsförhandlingrna så har tre slutat med strejk.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan