Nyheter

Norsk strejk inne på fjärde veckan

I morgon, på norska nationaldagen, utökas den norska hotell- och restaurangkonflikten till att omfatta runt 7 500 anställda på drygt 660 företag. Stödet för strejken är starkt, säger facket Fellesförbundet.

Publicerad 16 maj 2016
Clas Delp, förbundssekreterare. Foto: Fellesförbundet.
Clas Delp, förbundssekreterare. Foto: Fellesförbundet.

Läget i den norska hotell- och restaurangkonflikten är fortfarande låst. Knäckfrågorna är lönerna samt Fellesförbundets krav på möjligheten till lokala löneförhandlingar, något som finns i många andra norska kollektivavtal. Hittills har arbetsgivarna i NHO Reiseliv sagt nej till detta.
– Vi kräver rätten att förhandla lön ute på arbetsplatserna, förutom de höjningar som kommer centralt. Det är den svåraste och den viktigaste frågan, säger Clas Delp, förbundssekreterare på Fellesförbundet.

Strejken, som nu gått in på sin fjärde vecka, har stängt en stor mängd arbetsplatser, däribland 13 Scandichotell och 14 hotell i Choice-koncernen. I morgon, på Norges nationaldag, utökas den ytterligare. Då kommer konflikten att omfatta 7 500 fackmedlemmar på drygt 660 hotell och restauranger. Det är den största delen av Fellesförbundets medlemmar i hotell- och restaurangbranschen.

Fakta: Fellesforbundet

Fellesforbundet är det norska facket för bland annat hotell- och restauranganställda. Sammanlagt har förbundet runt 143 000 medlemmar i olika yrkeskategorier. Hit hör även bilmekaniker, byggarbetare och flera kategorier av industriarbetare. Enligt Fellesförbundet tillhör hotell- och restaurangarbetare de sämst betalda i Norge.

Stödet för strejken har varit stort, säger Clas Delp.
– Vi har fått mycket uppmärksamhet och mycket stöd. För dem som gick ut i strejk direkt från början är det så klart tungt nu, men vi upplever att sammanhållningen är stark. Våra medlemmar är eniga. Sedan strejken började har Fellesförbundet också sett en kraftig medlemsökning, enligt Clas Delp.
– Det är en stadig ökning. I hotell- och restaurang har vi fått mellan 800 och 1 000 nya medlemmar. Vi får också stöd av oorganiserade anställda.

Nu varnar många branschföretag att det traditionella firandet av nationaldagen kommer att bli lidande av strejken. Förhoppningen var att konflikten skulle vara över tills dess, men så ser det alltså inte ut att bli. Enligt norska tidningar har NHO Reiseliv öppnat för en lösning, åtminstone inofficiellt. Clas Delp säger att Fellesförbundet naturligtvis också vill se ett slut på konflikten.
– Men initiativet måste komma från NHO Reiseliv.

Om inget sker innan den 24 maj, kan det bli tvångsmedling i konflikten.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här