Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norge stannar i politisk strejk

I dag klockan 14:00 stannar stora delar av Norge i en politisk strejk. Det gäller bland annat kollektivtrafik, sjukvård och skolpersonal. Strejken är en protest mot regeringens förslag om förändringar i arbetstidslagen.

Publicerad 28 januari 2015

Bakom storstrejken ligger de tre fackliga organisationerna LO, Unio och YS, som tillsammans organiserar runt 1,5 miljoner medlemmar. De protesterar mot ändringar som den borgerliga regeringen vill göra i lagen som reglerar anställningar, arbetstid och arbetsmiljö på den norska arbetsmarknaden. 

Några av de mest uppmärksammade förslagen är att arbetsgivarna ska få ökade möjlighet att anställa tillfälligt, att gränsen för övertidsarbete ska höjas och att arbete på söndagar ska tillåtas i större utsträckning.

De fackliga organisationerna har varit kritiska till förslagen från start. Det är även de flesta övriga remissinstanser förutom arbetsgivarorganisationerna. Lagändringen måste nu godkännas av Stortinget. I nuläget ser det ut som om en majoritet är för förslaget.

Strejken ska pågå i två timmar och är utlyst i en rad städer. Samtidigt organiseras demonstrationer i hela Norge från Svalbard i norr till Kristiansand i söder.  

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här