Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

New Yorks krogar får bokstavsbetyg

Det har blivit lättare för New Yorks invånare att välja rena matställen. Sedan i onsdags måste alla som serverar mat skylta med en ny hygienmärkning - i bästa fall ett A och i sämsta fall ett C.

Publicerad 13 augusti 2010

För att få bukt med stadens ofräscha matställen har New York infört en ny hygienmärkning. Efter en kontroll av hälsomyndigheterna ska krogar, kaféer och matbarer få ett utlåtande i form av en bokstav – A, B eller C – som de sedan måste visa upp i lokalen. Syftet är, förutom att uppmuntra bättre mathygien, också att göra gästerna medvetna om hälsoriskerna med smutsiga restauranger.   
– Matburna sjukdomar orsakar tusentals sjukhusbesök varje år, och det kostar många New York-bor värdefulla arbetsdagar eller skoldagar, säger chefen för stadens hälsomyndighet Thomas Farley i ett pressmeddelande.

Märkningen startade i onsdags, och målet är att stadens alla 24 000 matställen ska inspekteras inom kort. De matställen som får högsta betyget kommer sedan att inspekteras en gång om året, medan de med sämre betyg ska få möjlighet till ett återbesök så snart som möjligt. Korvstånd och liknande omfattas inte av märkningen.

Fakta: Hygienmärkning

Hygienmärkning av matställen finns redan i flera länder, bland annat i Danmark. År 2006 var ett liknande system på väg att införas även i Sverige, men förslaget skrotades när den nuvarande regeringen tog över makten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här