Nyheter Hälsa

Nattskift ökar risk för prostatacancer

Män som arbetar nattskift har ökad risk att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny studie om kopplingen mellan sjukdomen och arbetsmiljö. Många inom hotell- och restaurangbranschen arbetar för många nätter per månad, menar forskare.

Publicerad 23 februari 2017
Nattskift ökar risk för prostatacancer
Permanent nattarbete kan skada hälsan, bland annat för att man utsätts för ljus. Foto: Istockphoto

Skiftarbetare som jobbar natt har 25 procents högre risk än genomsnittet att drabbas av prostatacancer. Det visar en kunskapsöversikt som Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap, har varit med och sammanställt.

De drabbade har ofta varit utsatta för flera risker och även ärftlighet spelar in. Men det tydligaste sambandet visade sig finnas mellan nattskift och prostatacancer.

Därför innebär nattarbete en risk

Sömnbrist stör kroppens hormonsystem och immunförsvaret. Detta är en av flera möjliga anledningar till att just nattarbete innebär en förhöjd risk. Nattarbete gör också att man utsätts för ljus på natten, vilket leder till minskad produktion av sömnhormonet melatonin. Det kan i sin tur leda till tillväxt av cancerceller. Den rubbade dygnsrytmen påverkar även utsöndring av könshormoner.

Anders Knutsson anser att det borde finnas ett tak för hur många arbetsnätter som tillåts per månad.
– Det bästa vore att man inte arbetade mer än tre till fem nätter per månad.

 Många inom hotell- och restaurangbranschen arbetar fler nätter, till exempel nattreceptionister som arbetar sju nätter i rad på ett rullande schema. Det är för mycket, anser Anders Knutsson.
– Det låter som för många nätter per månad. Förutom risken för prostatacancer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Man bör undvika en så stor belastning. Permanent natt är en arbetstidsform som man försöker lämna i många branscher.

De studier som finns är motstridiga när det gäller efter hur många års nattarbete som risken för prostatacancer ökar, men fem år nämns i en av studierna. Anders Knutsson betonar dock att det alltid finns individuella variationer i hur man påverkas.
– Det finns en del som trivs med jobbet och som klarar att sova till sent på eftermiddagen. Det viktiga är att man sover minst sju timmar per dygn. Märker man att sömnen går ner under sex timmar är det definitivt inte bra.

Mer om studien:

Kunskapsöversikten ”Arbetsmiljö och prostatacancer” är skriven av Anders Knutsson, professor emeritus i folkhälsovetenskap, och Srmena Krstev, arbetsmiljöforskare i Belgrad. De har sammanställt forskningsartiklar om yrkets betydelse för prostatacancer. Rapporten har finansierats av Afa Försäkring och publicerats i tidskriften Arbete och Hälsa. Läs rapporten här.

De flesta brukar få svårare att sova på dagen från 40-årsåldern, säger Anders Knutsson.
– Man bör därför planera sitt arbetsliv så att man inte behöver arbeta de här tiderna hela livet.
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här