Nyheter Hälsa

Nattskift ökar risk för prostatacancer

Män som arbetar nattskift har ökad risk att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny studie om kopplingen mellan sjukdomen och arbetsmiljö. Många inom hotell- och restaurangbranschen arbetar för många nätter per månad, menar forskare.

Publicerad 23 februari 2017
Nattskift ökar risk för prostatacancer
Permanent nattarbete kan skada hälsan, bland annat för att man utsätts för ljus. Foto: Istockphoto

Skiftarbetare som jobbar natt har 25 procents högre risk än genomsnittet att drabbas av prostatacancer. Det visar en kunskapsöversikt som Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap, har varit med och sammanställt.

De drabbade har ofta varit utsatta för flera risker och även ärftlighet spelar in. Men det tydligaste sambandet visade sig finnas mellan nattskift och prostatacancer.

Därför innebär nattarbete en risk

Sömnbrist stör kroppens hormonsystem och immunförsvaret. Detta är en av flera möjliga anledningar till att just nattarbete innebär en förhöjd risk. Nattarbete gör också att man utsätts för ljus på natten, vilket leder till minskad produktion av sömnhormonet melatonin. Det kan i sin tur leda till tillväxt av cancerceller. Den rubbade dygnsrytmen påverkar även utsöndring av könshormoner.

Anders Knutsson anser att det borde finnas ett tak för hur många arbetsnätter som tillåts per månad.
– Det bästa vore att man inte arbetade mer än tre till fem nätter per månad.

 Många inom hotell- och restaurangbranschen arbetar fler nätter, till exempel nattreceptionister som arbetar sju nätter i rad på ett rullande schema. Det är för mycket, anser Anders Knutsson.
– Det låter som för många nätter per månad. Förutom risken för prostatacancer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Man bör undvika en så stor belastning. Permanent natt är en arbetstidsform som man försöker lämna i många branscher.

De studier som finns är motstridiga när det gäller efter hur många års nattarbete som risken för prostatacancer ökar, men fem år nämns i en av studierna. Anders Knutsson betonar dock att det alltid finns individuella variationer i hur man påverkas.
– Det finns en del som trivs med jobbet och som klarar att sova till sent på eftermiddagen. Det viktiga är att man sover minst sju timmar per dygn. Märker man att sömnen går ner under sex timmar är det definitivt inte bra.

Mer om studien:

Kunskapsöversikten ”Arbetsmiljö och prostatacancer” är skriven av Anders Knutsson, professor emeritus i folkhälsovetenskap, och Srmena Krstev, arbetsmiljöforskare i Belgrad. De har sammanställt forskningsartiklar om yrkets betydelse för prostatacancer. Rapporten har finansierats av Afa Försäkring och publicerats i tidskriften Arbete och Hälsa. Läs rapporten här.

De flesta brukar få svårare att sova på dagen från 40-årsåldern, säger Anders Knutsson.
– Man bör därför planera sitt arbetsliv så att man inte behöver arbeta de här tiderna hela livet.
Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här