Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nattklubb fälld för diskriminering

Fyra män fick inte komma in på nattklubben Escape i Malmö. Anledningen: de hade utländsk bakgrund. Nu dömer Malmö tingsrätt restaurangen för diskriminering.

Publicerad 3 maj 2006

Malmö tingsrätt dömde idag restaurang Escape att betala skadestånd för diskriminering mot fyra män som vägrats inträde på restaurangen. Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, släpptes männen inte in på grund av deras utländska bakgrund, något som restaurangen dock förnekar.

Domen innebär att rätten gick på DO:s linje. Tingsrätten sänkte dock skadeståndet från 150 000 kronor, som DO yrkat på, till 15 000 kronor till var och en av männen. Restaurangen ska också betala rättegångskostnaderna på drygt 50 000 kronor.

Det var hösten 2004 som de fyra männen stoppades i dörren på nattklubben samtidigt som deras vänner med mer ”svenskt” utseende släpptes in. Händelsen dokumenterades med videokamera och dold mikrofon. En av krogens dörrvakter dömdes till böter för olaga diskriminering för samma händelse i en brottsmålsrättegång redan i höstas. Denna gång var stämningen civilrättslig.

DO driver liknande fall mot flera andra restauranger. I Göteborg har en rättegång mot nattklubben Honey precis avslutats. Också där vägrade vakterna släppa in en man med utländsk bakgrund. Dom i det målet kommer 17 maj.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här