Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ännu en krog dömd för diskriminering

Det var diskriminering när Göteborgskrogen Honeys vakter vägrade att släppa in en man med utländsk bakgrund. Det beslutade Göteborgs tingsrätt i veckan. Restaurangen ska nu betala skadestånd till mannen.

Publicerad 18 maj 2006

Det var i oktober 2004 som mannen tillsammans med några vänner försökte komma in på krogen Honey i Göteborg. Dörrvakten vägrade då släppa in sällskapet med hänvisningen att de inte stod med på gästlistan.
En stund senare blev dock ett annat sällskap, mer ”svenskt” utseende, insläppta. Utan att stå med på någon lista.

I efterhand har krogen erkänt att det inte fanns någon gästlista den kvällen. Enligt dörrvakten var det bara ett svepskäl eftersom mannen och hans vänner för berusade för att bli insläppta.
Men tingsrätten gick alltså på mannens linje och dömde restaurangen för olaga diskriminering.

Krogen ska nu betala 40 000 kronor i skadestånd och ska dessutom stå för rättegångskostnaderna på drygt 53 000 kronor. Krogens advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.
Sedan tidigare pågår liknande fall mot flera andra restauranger. I Malmö dömdes nyligen nattklubben Escape till skadestånd för att ha vägrat fyra män inträde.

2006-05-03 Nattklubb fälld för diskriminering. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.