Nyheter förhandling

My blev uppsagd – fick 60 000

My Josefsson blev uppsagd från sitt första jobb när hon kontaktade facket. Hon tog fajten, och med HRF:s hjälp fick hon 60 000 kronor som ersättning.

Publicerad 15 oktober 2021
My blev uppsagd – fick 60 000
My Josefsson fick hjälp av HRF när hon blev felaktigt uppsagd. Foto: Privat, Mostphotos

Det var genom arbetsförmedlingen som My Josefsson fick sitt första jobb, som restaurangbiträde på en restaurang. Lönen betalades till hälften av arbetsgivaren och till hälften av arbetsförmedlingen.

My trivdes, även om det kunde vara stressigt ibland. Men efter tre år på restaurangen, i en liten kommun i Västra götaland, började det kännas konstigt att hon inte kunde få en vanlig anställning, som kollegorna.
– Det ställde till problem för mig eftersom min arbetsgivare inte skötte komptimmar och semesterersättning och sådant. Så jag kontaktade facket, säger My.

Chefen tog reda på vilken av de anställda som vänt sig till facket. När det kom fram att det var My blev hon uppsagd. Arbetsgivaren meddelade att hon inte längre behövdes på restaurangen, vilket inte var sant, säger My.
– Jag visste ju att det inte stämde. Vi gick på knäna.

Jag hade aldrig orkat ta den fajten om jag inte hade haft facket.

Hotell- och restaurangfacket ogiltigförklarade uppsägningen. Efter förhandlingar fick hon till slut 60 000 kronor av arbetsgivaren för den felaktiga uppsägningen och uteblivna ersättningar.
– Det var tack vare facket. Annars vet jag inte riktigt vad jag hade gjort. Det var ju mitt första jobb och jag var i 20-årsåldern, säger My.

Hon råder alla, framför allt unga, att vara med i facket. Och att hålla koll på sina rättigheter.
– Man ska inte behöva vara chef för att ha schysta villkor och bra arbetsmiljö. Alla som är på golvet ska ha det precis lika bra. Jag hade aldrig orkat ta den fajten om jag inte hade haft facket. Jag tycker att man ska läsa på om kollektivavtalet och försöka tänka att man har rätt att ifrågasätta saker.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här