Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Momseffekten på fyra områden

Förutom arbetsmarknaden så påverkar den sänkta momsen även andra områden. Hur har det gått med krogpriserna, företagsekonomin och samhällets kostnader? Och hur ser framtiden ut för momsen?

Publicerad 25 mars 2014
Momseffekten 
på fyra områden
Både priser och skatteintäkter har påverkats av momssänkningen.

Del 1, om momsen och arbetsmarknaden, hittar du här.

2. Priserna

I Finland påverkades restaurangpriserna mycket lite av momssänkningen, konstaterar forskarna.
I Sverige verkar i alla fall något ha hänt. Restaurangindex, som tas fram av bland andra Visita och SCB, visar att priserna i snitt sjönk 1,4 procent mellan december 2011 och januari 2012. Sedan dess har priserna stigit, men mycket blygsamt. I januari 2014 var priserna på restaurangmat i snitt 1,2 procent högre än i december 2011.
Konjunkturinstitutet konstaterar att priserna, med förväntade höjningar inräknade, blivit ungefär 4 procent lägre. Det betyder att 40 procent av sänkningen slagit igenom på priserna.
Nyligen presenterade Visita en beräkning som visar att priserna i december 2013 var 4,7 procent lägre än vad de skulle ha varit utan sänkningen.

3. Företagens ekonomi

De senaste åren har försäljningen i restaurangbranschen stadigt ökat, visar siffror från Restaurangindex. Samma sak gäller omsättningen i branschen.
Kruxet är att både försäljning och omsättning ökade redan ­mellan 2010 och 2011, alltså innan momsen sänktes. Omsättningsökningen i restaurangbranschen var dock större under 2012 än under tidigare år, och bättre än för övriga företag i tjänstesektorn.
Samma trend gäller även antalet konkurser i branschen. Sedan år 2010 har konkurserna blivit allt färre för varje år, fram tills nu. Januari och februari i år var första månaderna på väldigt länge som antalet konkurser i branschen ökade i stället för att minska.

4. Samhällskostnaderna

Enligt beräkningarna skulle momsreformen kosta cirka 5,4 miljarder kronor årligen de första åren, och sedan cirka 3,6 miljarder på längre sikt. Samtidigt skulle en del av reformen också vara självfinansierande. Det vill säga, att ökad syssel­sättning ger ökade skatte­intäkter. Hur det blev med detta återstår att se när facit över antalet eventuella nya jobb är klart.
En annan förhoppning var att sänkningen skulle minska skattefusket i branschen.
Nja, menar Skatteverket, som fick uppdraget att ta reda på om det blev så. Verket konstaterar att det inte finns belägg för att det generella skattefusket i branschen minskat. Det har däremot fusket med olika momssatser, eftersom det inte finns någon anledning att fuska längre.
Skatteverket uppskattar att före­tagare, genom att redovisa för stor andel såld mat till 12 procents moms i stället för 25 procent, tidigare fuskade för ungefär 700 miljoner kronor per år.

5. Framtiden

De slutliga rapporterna om restaurangmomsen ska Tillväxtanalys och Konjunkturinsti­tutet kunna presentera senast 2016.
Samtidigt planerar de finska forskarna, i samarbete med forskare från svenska IFAU, att göra en jämförande studie av effekterna av momsreformerna i Finland och Sverige. Det projektet väntas bli klart redan i år.
Under tiden debatteras restaurangmomsen flitigt så här i valårstider.
Borgerliga politiker framhåller momssänkningen som en lyckad reform, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deklarerat att momsen förmodligen ska återställas om de vinner valet i höst.
Detta har fått arbetsgivarorganisationen Visita att varna för att »stora mängder arbetstillfällen kan försvinna« om restaurangmomsen återställs.
På Hotell- och restaurangfacket tycker man att påståendena är något överdrivna.
– Det finns ingenting som entydigt visar att momssänkningen har gett fler jobb. Det vi vet är att restaurangbranschen har haft en positiv utveckling de senaste åtta till tio åren, alltså redan innan momssänkningen. Branschen har alltså gått bra även i lågkonjunktur, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– Vi ser ju också att arbetslösheten inte har minskat. Inte heller har tillsvidareanställningarna blivit fler, utan snarare är det så att visstidsanställningarna har blivit allt vanligare. Det är ett stort problem.
Hotell- och restaurangfacket har tidigare varit positiva till sänkt restaurangmoms, men inte främst som jobbskapande åtgärd.
– Vi var för momssänkning bland annat för att det skulle ge företagen bättre likviditet och konkurrens på lika villkor, säger Therese Guovelin.
Hon tillägger att Hotell- och restaurangfacket naturligtvis är glada för att det går bra för branschen.
– Synd bara att det är brist på trygga anställningar för dem som arbetar här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här