Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Miljonstämning mot skolmatsföretag

Under flera år betalade företaget in alldeles för lite i avtalsförsäkringar. Nu går HRF till Arbetsdomstolen med krav på miljonskadestånd.

Publicerad 15 november 2012

Storseglet, som levererar mat till friskolor och kommunala skolor i södra Sverige, har expanderat med cirka 20 procent per år under de senaste fem åren.
I början av hösten 2011 upptäckte HRF att företaget inte ökat sina inbetalningar till Fora i samma takt.
Företaget fortsatte att betala in premier för 17 anställda, trots att antalet anställda, omräknat till heltider, ökat till cirka 80. Mellanskillnaden över flera år uppgår till flera miljoner. Den exakta summan är svår att beräkna, eftersom företaget har många deltids- och visstidsanställda.

Facket kallade Storseglet till förhandling. Trots flera omgångar av centrala förhandlingar har man inte kommit överens.
Mats Hansson, tidigare ombudsman för HRF, var den som förhandlade:  
– Det märkliga i det hela är att arbetsgivarorganisationen försvarade företagets beteende. Man argumenterade om att det finns en försäkring som täcker uteblivna inbetalningar.

Och det stämmer visserligen, konstaterar han. Försäkringen täcker eventuella förluster för medlemmen, under förutsättning att den anställde anmäler till Fora – det företag som administrerar avtalsförsäkringen.
HRF anser att systemet med avtalsförsäkringar inte är tänkt för att tillåta det enskilda företaget att medvetet åka snålskjuts på alla andra företag som betalar sina premier som de ska.

Efter förhandlingarna har företaget betalat in en del av de pengar som fattas.
Nu stämmer HRF företaget till Arbetsdomstolen, bland annat med krav på 1,8 miljoner i skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Skadeståndskravet är högt för att det ska avskräcka andra företag från liknande.

HRF och Kommunal, som båda har medlemmar på företaget, har skickat brev till de berörda medlemmarna. Kontakta Fora och dubbelkolla just dina inbetalningar, är uppmaningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här