Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förlikning i AD om ”försvunnen” tjänst

När Anna Olsson kom tillbaka från föräldraledigheten hade hennes tjänst försvunnit. Nu har Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivaren förlikats i Arbetsdomstolen.

Publicerad 7 december 2012

Anna Olsson jobbade på Farmors bageri i Svedala. Studier och två föräldraledigheter gjorde att hon var borta från jobbet i 22 månader. Hösten 2011 skulle hon gå tillbaka till arbetet. Företaget hade dock bytt ägare under hennes tjänstledighet. Övriga anställda hade följt med vid övergången, men den förra ägaren hävdade att Anna inte hade någon giltig anställning. Den nya ägaren menade att han inte hade något jobb att erbjuda henne.

Lokala förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket ledde inte till någon lösning och LO-TCO Rättsskydd kopplades in. I somras lämnade facket in en stämningsansökan med krav på en halv miljon kronor i skadestånd. Det var den nya ägaren som stämdes eftersom det är han som, enligt lag, ska ta över de anställda vid en verksamhetsövergång. I veckan möttes parterna i Arbetsdomstolen. Det slutade med förlikning som ger sex månadslöner till Anna Olsson, cirka 93 000 kronor före skatt.

– Det känns jättestort. Det har tagit lång tid men jag kände från början att jag inte ville ge upp, säger Anna Olsson.
Hon har fått ägna mycket tid åt att plocka fram bevis på att hon informerat arbetsgivaren om tjänstledigheten. Hon tycker ändå att det har varit värt det.
– Det lönar sig att vara med i facket och att driva sitt ärende kan också vara lönsamt, även om jag har haft tvivel på vägen.

Lynn Ljungberg är ombudsman i HRF avdelning Syd och den som drivit ärendet. Hon har flera råd att ge när det gäller anställning och tjänstledighet.
– Vid studier och föräldraledighet är det viktigt att arbetsgivaren tar emot och godkänner ansökan om tjänstledighet med sin underskrift. Det ska vara i två exemplar, så att man har ett var. Det gäller för alla tjänstledigheter, på så sätt uppstår det inte oenighet om vad som gäller beträffande datum och liknande. Det är också viktigt med ett korrekt anställningsbevis, där anställningsformen och omfattningen på arbetstiden stämmer med verkligheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här