Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förlikning i AD om ”försvunnen” tjänst

När Anna Olsson kom tillbaka från föräldraledigheten hade hennes tjänst försvunnit. Nu har Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivaren förlikats i Arbetsdomstolen.

Publicerad 7 december 2012

Anna Olsson jobbade på Farmors bageri i Svedala. Studier och två föräldraledigheter gjorde att hon var borta från jobbet i 22 månader. Hösten 2011 skulle hon gå tillbaka till arbetet. Företaget hade dock bytt ägare under hennes tjänstledighet. Övriga anställda hade följt med vid övergången, men den förra ägaren hävdade att Anna inte hade någon giltig anställning. Den nya ägaren menade att han inte hade något jobb att erbjuda henne.

Lokala förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket ledde inte till någon lösning och LO-TCO Rättsskydd kopplades in. I somras lämnade facket in en stämningsansökan med krav på en halv miljon kronor i skadestånd. Det var den nya ägaren som stämdes eftersom det är han som, enligt lag, ska ta över de anställda vid en verksamhetsövergång. I veckan möttes parterna i Arbetsdomstolen. Det slutade med förlikning som ger sex månadslöner till Anna Olsson, cirka 93 000 kronor före skatt.

– Det känns jättestort. Det har tagit lång tid men jag kände från början att jag inte ville ge upp, säger Anna Olsson.
Hon har fått ägna mycket tid åt att plocka fram bevis på att hon informerat arbetsgivaren om tjänstledigheten. Hon tycker ändå att det har varit värt det.
– Det lönar sig att vara med i facket och att driva sitt ärende kan också vara lönsamt, även om jag har haft tvivel på vägen.

Lynn Ljungberg är ombudsman i HRF avdelning Syd och den som drivit ärendet. Hon har flera råd att ge när det gäller anställning och tjänstledighet.
– Vid studier och föräldraledighet är det viktigt att arbetsgivaren tar emot och godkänner ansökan om tjänstledighet med sin underskrift. Det ska vara i två exemplar, så att man har ett var. Det gäller för alla tjänstledigheter, på så sätt uppstår det inte oenighet om vad som gäller beträffande datum och liknande. Det är också viktigt med ett korrekt anställningsbevis, där anställningsformen och omfattningen på arbetstiden stämmer med verkligheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här