Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mer konkurrenskraftig krogmoms i Danmark

Danmarks S-ledda regering planerar att införa mer fördelaktiga regler kring hotell- och restaurangmomsen. Det uppger danska TV2.

Publicerad 25 februari 2013

Hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Horesta hoppas att uppgifterna stämmer.
Den danska besöksnäringen har påverkats negativt av att grannländerna har mer gynnsamma avdragsregler, menar Horesta. I Danmark får företag bara dra av 50 procent av momsen för exempelvis konferenser. I Sverige och andra närliggande länder kan hela momsen dras av. Horesta har flera gånger föreslagit fullt momsavdrag, och har även fått stöd från danska LO i frågan.

– Vi vet ännu inte om det är planerat att höja momsavdraget till 75 eller 100 procent, men under alla omständigheter är det en fantastisk nyhet. Horesta har kämpat i flera år för högre momsavdrag. För två år sedan fick vi avdraget höjt från 25 till 50 procent. Nu verkar det som om regeringen har lyssnat till våra argument och tar ännu ett steg för att dansk turism ska kunna verka på samma villkor som i omgivande länder, säger Horestas administrativa direktör Katia K. Østergaard i ett pressmeddelande.

Regeringsförslaget, som ännu inte är offentliggjort, ingår i den danska regeringens kommande satsning för att öka landets konkurrenskraft. Bolagsskatten kan komma att sänkas från 25 till 22 procent. Ett annat inslag i paketet är en satsning på motsvarande fem miljarder svenska kronor för bostadsrenoveringar i allmännyttan.

Moms i Danmark

I Danmark gäller samma moms, 25 procent, på nästan alla varor och tjänster. För vissa produkter som fett, socker och choklad finns det också tilläggsavgifter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.