Therese Guovelin är vice förbundsordförande på HRF och var i Indonesien i december för att ta del av det indonesiska hotell- och restaurangfacket FSPM:s utvecklingsarbete.

Varför är internationellt fackligt arbete viktigt?
– Vi har haft samarbete med FSPM sedan år 2000. Det internationella arbetet är viktigt för att hotell- och restaurangbranschen är allt mer kedjeägd. För våra medlemmar är det viktigt att upprätthålla arbetarnas rättigheter över hela världen. Vi har fackliga rättigheter i Sverige och ska arbeta för att våra kamrater på andra håll i världen får det. Det stärker oss här hemma.
Indonesien har varit en militärdiktatur i över 30 år, hur märks det?
– Militärdiktaturen slog sönder de fria facken och det fanns inte ens möjlighet för facken att löneförhandla. Det är fortfarande jättesvårt, men nu bildas fria fackförbund och FSPM är ett av dem. Deras uppbyggnad påminner mycket om HRF:s. De är fredliga men också militanta utifrån att de är en kamporganisation som använder sig av konflikträtten och strejkar.
Vad har du tagit med dig hem från ditt besök hos FSPM?
–Jättemycket! Om rekrytering av nya medlemmar och hur vi kan förbättra de lokala kollektivavtalen. Där är FSPM mycket framgångsrika. Sedan är de så genuint uppfyllda av det fackliga löftet, den fackliga grundidén att det är ingen annan som ordnar rättigheterna åt en på arbetsplatsen. Utan det är vi alla tillsammans som utgör facket. De sliter hårt, och löser problemen tillsammans. FSPM har vuxit från ingenting till 14 000 betalande medlemmar och en organisationsgrad på 85 – 98 procent på organiserade arbetsplatser under de 12 år facket har existerat. Så vi har mycket att lära av varandra.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.