Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlem fråntas fackliga uppdrag

Styrelsen för Hotell- och restaurangfacket har beslutat att suspendera en medlem från förtroendeuppdrag. Beslutet fattades av en enhällig styrelse och gäller tillsvidare.

Publicerad 24 april 2015
Medlem fråntas fackliga uppdrag
Medlemmen har bland annat uttryckt gillande för rasistiska Facebooksidor. Foto: Colourbox

Det handlar om en person i styrelsen för avdelning Syd, som även var ombud vid kongressen i höstas. Personen får vara kvar som medlem i förbundet men fråntas sina uppdrag och tillåts inte ta nya förtroendeuppdrag. Den främsta anledningen är medlemmens agerande på Facebook.
– Vi ställer högre krav på förtroendevalda än på vanliga medlemmar. Särskilt höga krav ställer vi på kongressombud som ju ingår i förbundets högsta beslutande organ, säger HRF:s förbundsordförande Therese Guovelin.

Suspension är en ytterligt ovanlig åtgärd, men förbundsstyrelsen såg mycket allvarligt på det som hänt. Medlemmen har bland annat uttryckt gillande för rasistiska och nationalistiska sidor och gjort både rasistiska och sexistiska inlägg.
– Vi åsiktsregistrerar inte våra medlemmar eller förtroendevalda. Men vi tycker det är viktigt vilka åsikter man saluför och hur man gör detta.  Som förtroendevald företräder man ju förbundet och våra medlemmar. Att besluta om att suspendera en förtroendevald är givetvis ett misslyckande. Vi behöver diskutera våra värdegrunder i alla sammanhang och inte acceptera rasism, sexism eller homofoba yttringar, säger Therese Guovelin.

Den berörda avdelningsstyrelsen delar inte åsikten att förtroendet för deras ledamot är förbrukat, men menar att man behöver arbeta mer med grundsyn och värderingar.

Förbundsstyrelsen har beslutat ta fram ett material om HRF:s värderingar om alla människors lika värde och rättigheter. Materialet ska fungera som ett stöd i samtal med medlemmar och förtroendevalda samt i utbildningar.
Förbundsstyrelsen godkände också på sitt möte ett beslut fattat av styrelsen i avdelning Väst, där de entledigat en styrelseledamot från sitt uppdrag. Det innebär att ledamoten är avstängd från sitt styrelseuppdrag för resten av mandatperioden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här