Nyheter ARBETSSKOR

Max vill inte betala skyddsskor

Arbetsmiljöverket krävde att en Maxrestaurang i Växjö skulle stå för skyddsskor sedan en anställd fått het frityrolja på foten. Nu svarar restaurangen att de åtgärdat maskinfel och infört nya rutiner – men skor vill de inte stå för.

Publicerad 22 juni 2022
Max vill inte betala skyddsskor
Max tycker att åtgärderna de vidtagit räcker. Bilden föreställer en annan Maxrestaurang. Foto: Mostphotos

Den anställda på Maxrestaurangen fick allvarliga brännskador på foten sedan het frityrolja svämmat över. Arbetsmiljöverket krävde efter en inspektion att arbetsgivaren skulle se till att arbetstagarna fick skyddsskor. Arbetsgivaren borde också ha informerat om hur fritösen skulle användas på ett säkert sätt.

Nu har Max svarat på kraven. De skriver att olyckan kunde ha undvikits om fritösen inte hade haft de brister som den visade sig ha. Dessa är nu åtgärdade, bland annat har hjul på filterbaljan bytts.

Max har även infört nya rutiner för översyn av fritöser och tagit fram en checklista för kontroll en gång i månaden. Personalen har också informerats, skriver de.

Både Max och den arbetsmiljöingenjör som de vänt sig till menar att detta gör att det inte behövs skyddsskor. Arbetsmiljöingenjören tillägger dock att Max behöver informera och förtydliga för personalen att det är viktigt att rapportera eventuella tillbud och avvikelser, som till exempel trasig utrustning.

Kent Johansson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på HRF, är inte nöjd med Max svar.
– Problemet är att även om de åtgärdar maskinen så kan det stänka olja så de anställda behöver skyddsskor i alla fall. Det kan stänka olja av en massa anledningar. Och då bränner man sig om man inte har skyddsskor.

HRF har hoppats att ärendet skulle få betydelse för alla som kämpar för rätten till skyddsskor på snabbmatsrestauranger. Nu avvaktar facket vad Arbetsmiljöverket kommer att säga med anledning av Max svar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här