Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många nya jobb i branschen

Det kommer att bli många nya jobb i hotell- och restaurangbranschen även under nästa år. Det förutspår Arbetsmarknadsverket i sin rapport inför 2008.

Publicerad 13 juni 2007

Fler turister och mer pengar i svenskarnas plånböcker skapar mängder av nya jobb i hotell- och restaurangbranschen. Det skriver Ams i sin prognos för 2007 och 2008. Prognosen bygger på intervjuer med arbetsgivare på mer än 13 000 arbetsställen.

Hittills i år har antalet anställda i branschen ökat med 8 000 personer, och Ams räknar med att ytterligare runt 6 000 nya jobb kommer att ha skapats innan året är slut. Även under 2008 väntas många arbetsgivare nyanställa.

Redan i dag är det brist på en del yrkesgrupper, som till exempel kockar. Fler än 100 arbetsgivare uppgav att de hade svårt att få tag på kockar. Få företagare var dock villiga att höja lönerna för att få fler sökande, bara var tionde svarade att de löste sina rekryteringsproblem på det sättet. Var fjärde sade att de sänkt sina krav på yrkeserfarenhet, och var femte hade sänkt kraven på utbildning.

Trots fler jobb i branschen förutspår Ams att arbetslösheten kommer att fortsätta vara relativt hög. En anledning är att de arbetssökande ofta har för låg utbildning för att uppfylla arbetsgivarnas ökande krav.

Källa: Rapport ”Arbetsmarknadsutsikterna för år 2007 och 2008”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här