Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Malmörestaurang fälld för diskriminering

Det var diskriminering när fyra män med utländskt utseende inte blev insläppta på nattklubben Escape i Malmö. Det slog hovrätten fast i går.

Publicerad 25 april 2007

Därmed fastställde rätten Malmö tingsrätts dom från 2006. Restaurangen dömdes där att betala männen sammanlagt 60 000 kronor i skadestånd för diskriminering. Både nattklubben och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, som drivit fallet för männens räkning, överklagade domen till hovrätten.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, hade hoppats på ett större skadestånd, men är i stort sett nöjd med domen.
? Det är viktigt att hovrätten genom domen ytterligare en gång visar att ungdomarna faktiskt utsatts för etnisk diskriminering vilket i sig är en form av upprättelse. Dock hade jag hoppats att hovrätten varit tydligare vid bedömningen av skadeståndsnivån, säger Katri Linna som är diskrimineringsombudsman.

Det var hösten 2004 som de fyra männen inte blev insläppta på nattklubben. Deras vänner med mer ”svenskt” utseende fick dock komma in. Händelsen dokumenterades med videokamera och dold mikrofon.

Enligt domen ska Escape också betala rättegångskostnader på 45 000 kronor.

Läs mer om krogdiskriminering:
Tre dörrvakter åtalas för krogdiskriminering. Läs här>>
Kvinna får ersättning för diskriminering. Läs här>>
Ännu en krog dömd för diskriminering. Läs här>>
Nattklubb fälld för diskriminering. Läs här>>
Restaurang stäms för att ha stoppat gäst med rullator. Läs här>>
Böter för vakt som vägrade släppa in romer. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.