Nyheter

Malin Ackholt på tung internationell fackpost

HRF:s ordförande Malin Ackholt är aktuell för flera tunga poster i internationella fackorganisationer. I förra veckan valdes hon till ordförande för världsfacket IUL:s hotell- och restaurangsektor, HRCT.

Publicerad 16 november 2016
Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker
Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker

– Det är ett väldigt spännande uppdrag. Det är en näring som växer globalt. Vi har många utmaningar som ser likadana ut i hela världen. Vi ska hjälpa våra kompisar i länder som inte har kommit lika långt som vi har, säger Malin Ackholt.

Malin Ackholt, som sedan 2006 haft olika poster inom IUL, ska nu dela ordförandeskapet för IUL HRCT med Norberto Latorre från Argentina. Kongressperioden sträcker sig fem år framåt. Redan nu finns en strategi för vad som ska göras, säger Malin Ackholt.
– Det handlar så klart om rekrytering och organisering, men också många andra saker. Som sextrakasserier, jämställdhet, stora transnationella företag och hur Airbnb påverkar människor i branschen.

Fakta: De internationella fackorganisationerna

IUL (International Union of Foodworkers): Den globala branschfederationen för fackföreningar inom livsmedel, jordbruk och turism. I engelskspråkiga sammanhang heter det IUF.IUL HRCT: IUF:s sektor för fack inom hotell, restauranger, catering och turism. Här ingår fackförbund från hela värden.Effat (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions): Europeisk sammanslutning av fack inom jordbruk, livsmedel, hotell- och restaurang och turism.NU HRCT (Nordic Union för Hotels, Restaurants, Catering and Tourism): Nordiska unionen för fack inom hotell, restaurang, catering och turism.ETUC (European trade union confederation): Som ett europeiskt LO.

Malin Ackholt är även nominerad till posten som ordförande för den europeiska sammanslutningen Effat, som består av fackförbund inom turism-, livsmedel- och jordbruksnäringarna. Effats nuvarande ordförande är Therese Guovelin, tidigare ordförande för HRF. Valet ska ske i slutet av november.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här