Nyheter LÖN

Malin Ackholt: ”Det är besvärligt”

Svenska fackförbund jobbar i motvind. Med god marginal har Europafacket röstat för att kommissionen är lämpad att hantera frågan om minimilöner.

Publicerad 27 februari 2020
Malin Ackholt: ”Det är besvärligt”
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Svenska fack, arbetsgivare och politiker är överens: Den svenska modellen måste bevaras. Samtidigt har de fackliga kollegorna i EU tagit ett första steg mot en europeisk standard för minimilön.

– HRF jobbar inom ramen för LO för att vår modell ska kunna leva vidare. Ett eventuellt framtida förslag ska inte sätta käppar i hjulet för ett fungerande system, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Det man oroar sig för är att ett direktiv från EU kan slå sönder den svenska kollektivavtalsmodellen. Den innebär att det är fack och arbetsgivarorganisationer som reglerar många av de villkor som gäller på arbetsmarknaden, däribland löner.

EU-kommissionen vill å sin sida att det införs en lagstadgad minimilön i alla länder.

– Jag delar definitivt bilden att man ska ha en lön som går att leva på. Men vår uppfattning är att vi åstadkommer det bäst genom att teckna kollektivavtal. Vi som har en fungerande modell har ett stort ansvar att hjälpa andra som vill in i kollektivavtalsmodellen, säger Malin Ackholt.

Hon menar också att de nivåer på minimilön som diskuteras inte kommer att hjälpa dem som tjänar minst.

En andra konsultationsomgång från kommissionen väntas senare i vår. Dessförinnan kommer inget skarpt förslag att presenteras.

– Det är ett ökat politiskt tryck på de frågor som parterna är satta att hantera. Det tycker jag är besvärligt. Men jag tror att vi även i fortsättningen kommer att ha en lösning som bygger på kollektivavtal. Man kan inte sätta en väl fungerande modell ur spel, säger Malin Ackholt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här