Sent i går kväll tecknade Hotell- och restaurangfacket avtal med arbetsgivarna i Visita. Strejken som skulle ha brutit ut i dag blåstes därmed av och HRF:s medlemmar fick ett nytt avtal att läsa in sig på.
När Visita och HRF sent i går kväll till slut kunde enas om ett nytt kollektivavtal, var det inte ens ett dygn kvar till den varslade strejken. På en av de varslade arbetsplatserna, TGI Fridays i Kungsträdgården, följde många av de anställda utvecklingen på Facebook.
– Man satt ju och tittade för att se vad som hände. Sen när avtalet var klart fick vi ju ett mejl. Nästan alla har ju smartphones och kunde läsa det direkt, säger Helen Österström som är vice ordförande för HRF-klubben på restaurangen.
Helen Österström säger att hon tycker att det är skönt att det blev ett avtal i stället för strejk.
– Det är självklart skönt att vi fick ett avtal. Det hade varit tufft med en strejk. Nu har lugnet har lagt sig igen.
På Hilton i Malmö bildade HRF-medlemmarna klubb i torsdags, och arbetsplatsen var en av dem som skulle ha tagits ut i strejk. Maria Bergqvist, vice ordförande i HRF avdelning Syd, åkte i dag dit för att berätta om avtalet.
– De tyckte att det var ganska bra, de var rätt nöjda faktiskt. Det var många frågor om hur man räknar pott och vad HRF hade krävt från början. De blev glada över att det här förslaget med yrkesintroduktion inte blev av.
Ann-Sofie Tsupukkas arbetsplats, Gothia Towers, var också uttagen i strejk. Hon och andra förtroendevalda i Göteborgsavdelningen har under dagen fått information om det nya avtalet.
– Nu har jag fått lite bakgrundsfakta och har satt mig in i resonemanget bakom, så då är det lättare att förstå de val som har gjorts.
Hon tror att potten är det som kommer att väcka flest frågor hos arbetskamraterna.
Även på central nivå kommer den lokala lönebildningen att diskuteras framöver. Både HRF och Visita är nöjda med det nya, enklare sättet att beräkna pott, där pottsumman räknas fram utifrån de anställdas sysselsättningsgrad. En partsgemensam arbetsgrupp ska ta nu fram riktlinjer för hur den individuella lönesättningen ska gå till.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.