Nyheter UTBILDNING

Lucas bytte bana – nu börjar livet som kock

Från egen bar i Havanna till kockutbildning i Stockholm. Lucas Forsberg valde att utbilda sig i vuxen ålder. Om bara några veckor är han klar och en ny karriär tar vid.

Publicerad 30 maj 2023
Lucas bytte bana – nu börjar livet som kock
Lucas Forsberg är en av de glada som fått HRF:s studiestipendium. Här på tidigare praktikplatsen Sturehof. Foto: Privat

Det var musiken som lockade Lucas Forsberg till Kuba, men väl där väcktes intresset för mat.

– Jag studerade musik under gymnasietiden och blev väldigt intresserad av latinamerikansk musik. Jag åkte till Kuba och fick ett stipendium för att studera musik i tre år, slagverk. Sedan blev jag kvar i fjorton år. Jag jobbade som reseledare och produktionsassistent.

– Intresset för mat växte fram och jag startade upp en liten bar i Havannas stadskärna. Men det höll bara i sju månader, sedan kom pandemin och jag fick stänga igen. Jag åkte hem till Sverige och hoppade på kockutbildningen.

Hur var utbildningen upplagd?
– Stockholms hotell- och restaurangskola är en gymnasieskola men den har också yrkesutbildningar för den som vill byta karriär. Jag började i oktober förra året och blir klar nu till sommaren.

– Vi har lärt oss att laga allt från grunden och fått upp tempot. Jag har insett att det inte bara handlar om att laga mat, utan om planering, städning, hygien, allergier och specialkost. Man jobbar praktiskt ungefär 70 procent av tiden, på skolan eller ute på praktik.

I sommar kommer Lucas Forsberg att jobba i köket på Sturehof. FOTO: Privat

Var har du praktiserat?
– Jag var på Portal tio veckor, Årets kock-vinnaren Klas Lindbergs restaurang. Det var riktigt kul. Det var första gången jag var i den typen av restaurang så det satte ribban lite. Sedan fick jag komma till Sturehof, det var heller inte så pjåkigt!  De håller en väldigt hög standard samtidigt som de har uppemot 700 matgäster. Min lärare Lars Ove Ingemansson har varit helt fantastisk och det är tack vare hans kontaktnät som jag fått de här praktikplatserna.

Om HRF:s studiestipendium

  • Alla som går sista året på en utbildning inom hotell- och restaurang och är medlemmar i HRF kan söka studiestipendiet. I höst går det att söka igen.
  • I år gick stipendiet även till Moa Andersson och Sanna Beijer, båda Hotell- och restauranghögskolan, Grythyttan, Wilhelmina Krossén, YH Kristianstad, Rick Sjöberg, Diploma of Hospitality Management.

Hur var det att gå i skola igen i vuxen ålder?
– På ett sätt enklare eftersom man är där frivilligt och tar studierna på mer allvar än vad i alla fall jag gjorde på gymnasiet. Sedan har jag väl insett att skolbänken inte är för alla, jag har lite koncentrationssvårigheter så det var bra att det var en praktisk utbildning.

Du fick nyligen HRF:s studiestipendium på 5 000 kronor, hur ska du använda det? 
– Det är en ny värld jag har dykt in i och det finns hur mycket utrustning som helst. Jag ska köpa bra redskap, schysta knivar är inte billigt. En stavmixer och någon kokbok kanske det blir också.

Vad händer nu?
– Jag ska göra mitt slutprov på skolan. I sommar ska jag jobba på Sturehof, sedan kör jag på här i Stockholm och försöker växa som kock. Sedan får vi se vart jag beger mig. Drömmen vore att återvända till Havanna och öppna en kvarterskrog med bra latinamerikansk musik! 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här