Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO:s avtalskrav gynnar HRF-medlemmar

En lönehöjning med cirka 750 kronor i månaden. Så skulle de nya lönerna för diskare, städare och servitriser se ut om LO:s gemensamma avtalskrav blir verklighet i avtalsrörelsen 2010.

Publicerad 3 november 2009

Nu har LO:s styrelse presenterat sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2010. Särskilt betonades rätten till heltid och en förstärkning av de anställdas rättigheter. LO vill också förhindra att LAS kringgås med bemanningsföretag. Dessutom vill styrelsen se löneökningar på minst 620 kronor per månad, men absolut lägst med 2,6 procent på avtalsområdets genomsnittsinkomst.
I de gemensamma kraven finns också en jämställdhetspott på minst 125 kronor. Den ska tilldelas alla som tjänar mindre än 21 300 kronor.

Om kraven blir verklighet skulle många av HRF:s medlemmar få en löneförhöjning med 745 kronor, detta eftersom många medlemmar skulle få jämställdhetspengen.

– Vi kommer nu att utforma våra egna krav utifrån LO:s gemensamma, men med tydlig anpassning till förutsättningarna och problemen inom just vår bransch, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Den 23 november ska HRF:s förbundsstyrelse fortsätta diskussionen om förbundets avtalskrav.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.