Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lokala löneförhandlingar en flopp

De enskilda hotell- och restaurangföretagen vill inte ha lokala förhandlingar och individuella löner. Av tio företag delar nio potten lika mellan de anställda. Ändå slåss företagens organisation, SHR, för att det ska bli mer lokala förhandlingar.

Publicerad 19 april 2004

Texten uppdaterad 04-04-22
På huvudkontoret i Stockholm arbetar Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, för att det ska bli mer lokala förhandlingar och mer individuella potter i kollektivavtalet.
Men deras medlemmar, hotell- och restaurangföretagen, verkar vara måttligt intresserade.

I det gamla avtalet är hälften av löneutrymmet avsatt till lokal pott. Om det inte blir några lokala förhandlingar ska pengarna läggas ut generellt, med samma belopp till alla. Så här gick det förra året:

* I Örebroområdet finns 109 SHR-företag. 14 av dem förhandlade om den lokala potten, 95 lade ut pengarna generellt, lika till alla.
* I Värmland finns 66 arbetsgivare med 95 arbetsplatser som är med i SHR. 10 av dem begärde förhandlingar om den lokala potten. På sju företag blev det verkligen individuell fördelning, tre bestämde sig för att lägga ut pengarna lika till alla, liksom de 56 företag som inte ens brydde sig om att förhandla.
* I Halland la 80 av 90 SHR-företag ut pengarna generellt. Tio förhandlade om potten.
* Av Sörmlands 102 företag valde sex att förhandla om potten. 96 la ut pengarna generellt.
* Jönköping: Av 103 företag har 8 förhandlat om potten. Övriga 95 har lagt ut lönehöjningen generellt.
* Gävleavdelningen: 12 av 110 företag förhandlade om lokal lönepott. Resten la ut pengarna generellt, lika till alla.
* Dalarna: Av 170 arbetsgivare förhandlade 16 om den lokala potten.
* Norrbotten: Av 125 företag har 8 förhandlat om lönepotten.

Fackförbundet HRF vill helst inte ha några lokala potter.
Det nuvarande avtalet går ut den 30 april.

Texten uppdaterad 04-04-22

Läs mer:
Läs om pottfördelningen i Sörmland här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här