Krångliga regler och otillräckligt stöd kan göra det svårt att hamna rätt med rehabiliteringen. Då kan facket hjälpa till.
Rehabiliteringskedjan infördes 2008. Genom tidiga insatser ska sjukskrivningen bli så kort som möjligt. Men kedjan har kritiserats, bland annat för att sjukskrivna inte får tillräckligt stöd från arbetsgivare och Försäkringskassan.
Från dag 180 kan man mista sjukpenningen om Försäkringskassan kommer fram till att man inte kan komma tillbaka i sitt gamla jobb, men skulle kunna jobba någon annanstans.
– Mitt råd till den som är sjukskriven är att inte vara för snabb med att säga att det inte kommer att gå att jobba kvar, säger Katrina Kristoffersson, ombudsman på HRF.
Går det så långt att sjukskrivningsdagarna tar slut, ska den anställda omedelbart anmäla sig till Arbetsförmedlingen.
Katrina Kristoffersson tycker att den som blir långtidssjuk ska kontakta facket så tidigt som möjligt. Facket kan förklara regler och hjälpa till i kontakter med arbetsgivaren, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Men allra bäst är det att agera förebyggande. Det går att begära anpassning av arbetet, redan när man riskerar sjukskrivning. Man kan också få förebyggande sjukpenning för att delta i behandling. Arbetsgivaren kan ansöka om bidrag från Försäkringskassan för att förebygga eller förkorta sjukskrivning.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.