Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Läkarintyg från första sjukdagen sedan länge i HRF:s avtal

Riksdagen har sagt ja till det kritiserade förslaget om att ge arbetsgivare rätt att kräva intyg från första sjukdagen. Men i HRF:s Gröna riksavtal har arbetsgivarna haft rätten länge.

Publicerad 11 december 2007

Förslaget om att arbetsgivare ska kunna kräva läkarintyg av den anställde från första sjukdagen fick hård kritik när det kom. Efter att riksdagen sagt ja införs de nya reglerna nu vid årsskiftet.
Men i Hotell- och restaurangfackets avtal med Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, har arbetsgivarna haft den möjligheten länge.
Per Persson som är andre ordförande för HRF, tror dock inte att det är särskilt många arbetsgivare som utnyttjar rätten.
– Det händer absolut, men det är inte generellt så, säger han.

Kritiker har varnat för att de nya reglerna kan missbrukas av arbetsgivare som vill göra det svårare för sina anställda att vara sjuka. Per Persson håller med.
– Visst kan det missbrukas. Det som är bra med vårt avtal är att det slår fast att arbetsgivaren inte kan begära intyg i efterhand. Dessutom står det i avtalet att det är arbetsgivaren som ska betala intyget, säger han.

Enligt de nya reglerna behöver sjukintyget inte innehålla detaljer om vilken sjukdom den anställde lider av.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan