Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kurs i svenska ska locka anställda till Scandic

Hotellkedjan Scandic har börjat med egna kurser i svenska ? både för anställda och blivande anställda. Så vill företaget lösa problemet med att de som söker lediga tjänster inte talar språket tillräckligt bra.

Publicerad 2 april 2003

å tre hotell i Stockholm har 48 personer från olika länder varvat praktikjobb med svenskstudier. När de anställda studerat har de arbetssökande gått in och jobbat och tvärtom.

Efter åtta veckors utbildning hoppas Scandic att ha fler svensktalande medarbetare med erfarenhet av hotellarbete, något som det är brist på i storstäderna.
Språket är viktigt, både för servicen till gästerna, säkerheten och arbetsmiljön, anser företaget.

– Skulle det hända något är det viktigt att alla förstår. Vi har skyltar både på svenska och engelska, men vi pratar ju på svenska, säger Martina Frisk, pressansvarig för hotellkedjan.
– Krasst sett är det mest städare, och det är ju de som möter gäster i korridoren och då är det viktigt att de förstår vad gästerna säger. Och om alla anställda pratar samma språk så blir arbetsmiljön bättre. Personalomsättningen är hög, berättar hon.

På ett av hotellen, Sergel Plaza, har hälften av de arbetssökande redan fått jobb.
Målet är att 9 av 10 deltagare ska klara ett prov som visar att eleverna förstår, läser, skriver och talar svenska. Går det bra kan Scandichotell i andra städer börja med utbildningen. I Trollhättan har man redan börjat fundera på ett liknande projekt.

Fakta: Scandics svenskundervisning
Hotellen som varit med: Sergel Plaza, Sjöfartshotellet, Park
I samarbete med: Länsarbetsnämnden, arbetsförmedlingen
De arbetssökande har fått a-kassa under utbildningsperioden. De anställda har fått sin vanliga lön.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här