Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögarna som tjänar mindre än diskare

Den som jobbar på en krog i Uppsala kan ha mer i inkomst än sin arbetsgivare. I alla fall på pappret. Många av Uppsalas krögare uppger mycket låga inkomster i sina deklarationer.

Publicerad 22 april 2003

Över hälften av 76 granskade restaurangägare redovisar en årsinkomst under 100 000 kronor. Det visar Uppsala Nya Tidnings granskning av krogägarnas deklarationer. 100 000 kronor betyder under 9000 kronor i månaden, flera tusen under minimilön för en diskare.

En krogägare, som redovisat en årsinkomst på 11 700 kronor, förklarar för tidningen att han klarar sig med hjälp av bidrag från släkten och gratis mat på jobbet.
Andra säger att de inte känner igen siffrorna, att det måste vara fel.
– En heltidsanställd brukar tjäna i snitt runt 200 000 kronor om året. Om årsinkomsterna i en hel bransch ligger väsentligt under 200 000 kronor i snitt kan man dra slutsatsen att svarta löner förekommer, säger Lennart Berg, som arbetar med analyser vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Tre av fyra granskade krögare i undersökningen hade inkomster under 200 000 kronor.

Men alla krogägare med låga inkomster tar inte ut svarta löner. Genom olika skatteregler går det att få ner sina deklarerade inkomster. Men om någon deklarerar mycket låga inkomster flera år i rad tyder det ofta på att allt inte står rätt till.

Om undersökningen
Undersökningen gäller näringsidkare med serveringstillstånd i restaurangbranschen i Uppsala.
Krogägarna har valts ut slumpmässigt.
Taxeringsuppgifterna gäller beskattningsbar inkomst.
I Uppsala finns cirka 200 krogar med serveringstillstånd

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här