När kocken inte ville hämta varor med sin privata bil blev han arbetsbefriad med lön, i väntan på förhandling om uppsägning. Sedan gick arbetsgivaren under jorden.

Den som brukade sköta leveranser till golfrestaurangen skulle sluta. Då krävde arbetsgivaren att kocken skulle hämta varor med sin privata bil. Mannen ville inte gå med på det. Då skickade arbetsgivaren hem honom.
– Arbetsgivaren sa till vår medlem att han skulle vara arbetsbefriad med lön tills det var löst med facket, berättar Emil Bäckström, central ombudsman för Hotell- och restaurangfacket.
Arbetsgivaren kontaktade mycket riktigt HRF.
– Han ville veta hur han skulle gå vidare för att säga upp en anställd. Enligt honom rörde det sig om arbetsvägran, ogiltig frånvaro och misskötsamhet.
Räknas inte som arbetsvägran

Foto: Madeleine Andersson
HRF var redo att undersöka saken och skickade en förhandlingsframställan. I den stod att arbetsgivaren hade gjort sig skyldig till brott mot Medbestämmandelagen och las när han skickade hem kocken utan att först förhandla med facket.
– Men när vi ville reda ut vad som hänt fick vi inget svar och arbetsgivaren har inte kommit till förhandlingar, säger Emil Bäckström.
Medlemmen som skulle gå hemma med lön har inte fått några pengar – varken lön eller slutlön.
Att vägra köra varor i sin egen bil räknas inte som arbetsvägran, säger Emil Bäckström.
– Det kan inte ses som normalt förekommande uppgifter inom avtalsområdet. Det är skillnad om man på förhand har gjort en överenskommelse om det.
Ärendet till Arbetsdomstolen
Det händer att en anställd blir hemskickad med lön om hen har gjort något olämpligt, säger Emil Bäckström.
– Men då ska arbetsgivaren först och främst kontakta oss så att vi kan ta reda på om det ligger någon sanning i det arbetsgivaren säger.
I det här fallet blev det inte någon förhandling om ogiltig frånvaro eller misskötsel.
– Nu har det här i stället blivit ett ärende om avsked och utebliven lön, som LO-TCO Rättsskydd ska driva i Arbetsdomstolen för vår räkning, säger Emil Bäckström.