Anställda på familjeföretag, som inte har fått ut hela sin lön, kan råka väldigt illa ut om företaget går i konkurs. De behöver ett bättre skydd. Det anser riksdagsmannen och HRF:aren Inger Jarl Beck.
Anställda på små familjeföretag arbetar ofta nära företagets ägare. De får ofta höra att de är »en i familjen«. De är lojala och kan bli beroende av sin arbetsgivare.
Om företaget börjar gå dåligt så händer det att personalen inte får ut hela sin lön, utan bara en del av lönen. Resten ska komma senare under månaden, lovar arbetsgivaren. Det här kan upprepas flera månader i rad. Arbetsgivaren får en ackumulerad löneskuld till sin personal.
Om företaget sedan går i konkurs hamnar de anställda i en svår situation. Enligt lagen ska lönen täckas av den statliga lönegarantin vid konkurs. Men lönekravet får inte vara äldre än tre månader.
Därmed kan de anställda helt förlora en del av sin innestående lön, även om arbetsgivaren själv håller med om att han är skyldig lönepengar.
Det här är orimligt, riksdagsman anser Inger Jarl Beck.
Hon vill att lagen om lönegaranti vid konkurser ska ändras. Dagens regler missgynnar framför allt de som har en svag ställning på arbetsmarknaden och verkligen behöver samhällets skydd.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.